SOS-BULGARIA
Да спрем ограбването на народа от "Българските" банки!

Пощенска Банка – ЮроБанк и ЕФ ДЖИ България

Споделете на тази страница вашата история за това с какво вие се почувствахте ощетен или удовлетворен от условията в тази банка. Нека заедно създадем по-добри условия за нашите кредити. Заедно ще бъдем по-силни и успехът ни е сигурен!

Advertisements

139 Коментари to “Пощенска Банка – ЮроБанк и ЕФ ДЖИ България”

 1. Здравейте, Отчаяно се нуждаете от заем? Би ли ви лишен от заем от вашата банка или някоя финансова фирма? Имате ли нужда от финансова помощ? Нуждаете ли се от заем, за да изплатите вашите сметки или да купите жилище, или да консолидирате дълга си и да сте дълг? Искате ли да имате собствен бизнес и имате нужда от помощ за финансов заем?

  Ако отговорът ви е „да“, трябва да спрем финансовите ви затруднения. Свържете се с нас сега, за да получите желания заем.

  Независимо от кредитния Ви рейтинг, ние сме гарантирани да предоставяме финансови услуги на нашите многобройни клиенти по целия свят, защото сме тук, за да помогнем, а не да навредим на никого.

  С нашите гъвкави пакети за кредитиране, кредитите могат да бъдат обработени и прехвърлени на кредитополучателя в най-кратки срокове.

  Свържете се с мен сега по имейл: (immaculatecashloan@gmail.com)

  Забележка: 100% надеждно заемно предложение и без такса за аванс.

  Много поздрави
  Исабела Хамилтън

 2. Добър ден,

  Аз съм регистриран частен кредитор. Ние издаваме заеми, които помагат на хората и компаниите, които трябва да актуализират финансовото си положение по света с много ниски годишни лихвени проценти от 2% за една година, за 30-годишен период на изплащане навсякъде по света. Ще издадем заеми от 5000 до 100 000 000 евро. Кредитите са добре обезпечени и нашият приоритет е да осигури максимална сигурност. Лицето, което ви интересува, трябва да се свърже с мен по електронната поща (richardcosmos5(A)gmail.com)

  Оферта за заем.

 3. Westlake Financial Services е най-голямата частна финансова компания в САЩ, която демонстрира растеж през годината. Продължаваме да разширяваме екипите си, диверсифицирания бизнес модел и по-важното – започваме да затвърждаваме ролята си като бъдещ лидер в автомобилната индустрия.

  Услугите ни включват следното:
  * Инвестиционни заеми
  * Заем за консолидиране на дълга
  * Втори ипотечен кредит
  * Бизнес кредити
  * Лични заеми

  Отговорете на нас, за да ви предоставим повече информация.
  E-MAIL –– [westlakefinancialservices02@hotmail.com]
  WHATSAPP –– +2348120111731
  Благодаря и Бог да те благослови.
  За разбирането,

 4. Имате ли нужда от частни или бизнес кредити на 3% за различни цели Ако е така, свържете се с нас сега на нашия имейл: Harrybulluck345@gmail.com
  Необходима сума:
  продължителност:
  държава.
  мобилен номер

 5. Изтеглих ипотечен кредит от Пощенска банка януари 2008г. в размер на 41000лв. От август 2017 г спрях да обслужваме кредита. Дългът към 06.03 2018 г е на стойност 56000 лв. Въпреки из плащането от 10г. дългът се е увеличил с 15000 лв. Все още нямам изпълнителен лист.Търся защита.

 6. Здравейте,
  Ние отпускаме заеми на всички сериозни хора, които желаят да изплатят заема. моля свържете се с нас, за да поискате кредита си. контакт: mgrazia282@gmail.com
  благодаря

 7. Здравейте!

  Имате ли нужда от спешен заем? имате лош кредит? можем да одобрим заем за вас без обезпечение, лош кредит, ние сме надежден сертифициран финансов институт
  одобряващи средства за всички видове проекти. Нашата кредитна / финансова оферта е
  при ниска лихва от 2% и продължителността на погасяването е много
  приятелски и удобен за клиента. Сумата на заема / продължителността е по договаряне.
  Одобряваме финансиране в размер до 350 милиона долара в зависимост от
  Характер на дейността. Нашите услуги са надеждни и издръжливи, Свържете се с нас днес чрез
  (bonitecloancompany@gmail.com) Вашият успех е наш приоритет.

  С Най-Добри Пожелания!!!

 8. Kak moga da kandidastvam za kredit

 9. Здравей,имам две забавяне плащане вноски,но си плащам вноските.И още 4 банки за бързи кредит си плащам месечна вноска.Исках да тегля цялата сума да ви платя по малко на месец.Благодаря ви,Наско

 10. За втори път ми се случва след като закупя самолетен билет онлайн с дебитна карта на пощенска банка, да ми се отдържа двойна сума. Правя покупка на билет който струва 600 Евро а от картата ми се изтеглят 1200 евро. След като се обадих да попитам защо се получава така, отговорът беше че има разлики в системите на банката със самолетната компания. Така и не разбрах защо ми се блокира тази другата сума… Отговор логичен не получих. Самолетната компания продава билета за 600 Евро, и в същия момент ми се блокира сумата от още 600 Евро. Системата била виновна… Ами кой я поддържа тази система? На всичкото отгоре когато попитах дали сумата ще бъде възтянавена ако не поискам отговор от банката, получих отговор че сумата няма да бъде върната в банковата ми сметка.. Винаги когато си купувам самолетен билет онлайн ще ми бъда блокирана още една сума на стойноста на билета. Ограбване ли е това? Или системата е виновна? Отговор логичен нямат. Пощенска банка и тяхната система…..

 11. Пиша ви това писмо защото съм възмутен от подигравателното и безхаберно обслужване на пощенска банка Варна намираща се на бул. Владислав Варненчик.
  Преди месец посетих банката за закриване на дебитна карта. Служителката ми взе дебитната карта и ми обясни , че след месец трябва да дойда отново и направо на касата да стане приключването. Погледна календара и каза 28ми или 29ти, и ме предупреди да не пропускам датите, защото ще имам лихви ако пропусна годината. Речено сторено, така и направих. Днес 28.12.17 година отново отцъствах от работа за да приключа по закриването на дебитната карта. В банката се наредих на опашка за да изчакам реда си и когато застанах на най-лявото гише до прозореца госпожата (описвам го така защото не знам името на вашата служителка) ме попита защо идвам на касата. Обясних и , че преди месец минах през друго гише , където ми взеха дебитната карта и ми обясниха, че след месец което се пада работните дни между двата празника да дойда в банката и направо на касата да уредим нещата.
  Взе ми личната карта погледна в компютъра и ми каза господите картата ви не е минала. Попитах а кога ще мине. Отговора беше не знам. Казах това не е отговор, след като вие не знаете, кого да попитам, портиера или чистачката , спазил съм всичките ваши изисквания. Идвам в определения ден посочен от вас. Предупреждавайки ме да не пресроча годината а вие подигравателно ми съобщавате, че не знаете кога картата ми ще бъде прекратена. Колко пъти трябва да отцъствам от работа за да преключим. Това не е ли гавра с клиентите. Възмутен съм от не професионалната ви работа и за не спазване на сроковете от ваша страна.

 12. Възможно ли е да търсите за бизнес кредит, личен заем, начало заем, кола заем, студентски кредит, заем консолидиране на дълг, необезпечен кредит, рисков капитал капитал и др .. Независимо дали сте на заем от банка или финансова отказа настройка за един или повече reasons.You на точното място, за Вашия кредит решения! Аз съм частен кредитор, давам фирми и физически лица при ниски лихвени проценти и на достъпни цени 2%. Моля, свържете се с мен по електронна поща(ramzan_help@hotmail.com)

 13. Исках да предоговоря кредита си в Пощенска Банка но ми беше отказано.Два пъти предоговарях тъйкато оставах без работа и плащах по малки вноски!От.две години имам постоянна работа постоянен трудов договор и достатъчно доходи за да изплащам кредита си .Трябват ми спешно горница 20000 лева и поисках да го предоговоря и ми бе отазано от тая че и от други банки!Познавам доста хора които не си плащат вноските по кредити и не ги търсят !Аз писах до директора на ПБанка Димитрова и до днес два месеца вече нямам отговор!Как да се отърва от лошото досие и да предоговоря вноската си тъй като лихвите сега са по малки и да изтегля нов кредит

 14. Здравейте,аз съм една от многото жертви на Пощенска банка!Преди години направих грешката да взема ипотечен кредит във франкове!Вкараха ме в спирала от която няма излизане!Предложиха ми превалутиране!На кратко от 160000лв трябва да върна 500000лв!Това е смешно!Моля някой да ми даде съвет какво да направя!Ще помоля и за кординати на добър адвокат,който има спечелени дела към тези измамници!Благодаря!

 15. Имам кредит към тях, останах без работа и естесрвено стана проблемен. Сега се мъча да разбера какво се случва с него, та интересува ме, някой знае ли с кой съдя изпълнител работят да мога там да го търся. От никъде не мога да разбера в крайна сметка къде е отишал и естестврно никой не знае.

 16. 2012отидох за потребителски кредит от 15000 който ми трябваше за закупуване на недвижим имот бяха любезни подготвихме документите доказах доход от 1200 на месец и дадох капаро на продавача след като получих уверение от служителите че няма да имам проблем за отпускането на сумата и от този момент започнаха проблемите всеки ден ми се обаждаха да нося нови и нови документи нови изисквания историята е дълга продължи 20 дни няма да изпадам в подробности но 5 дни преди да изтече срока на капарото банката ми отказа кредита като потребителски и ми остави единствен вариянт да изтегля ипотечен защото трябва да са сигурни за парите си другия вариант да се откажа от сделката и да изгубя капарото крайния резултат 30000 кредит за 25 години с ипотека крайна сума за връщане 84000 лв трета година искам преразглеждане съкращаване на срока с по висока вноска но банката отказва внимавайте много са хитри можех и по подробно да ви обвяснявам но нямаше смисъл важен е крайния резултат

 17. Здравейте,
  Как да се включа в колективен иск срещу Пощенска банка?

 18. РЕШЕНИЕ

  № …………
  ………..06.2015 г., гр. Варна

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ, в публичното съдебно заседание на двадесет и седми май през две хиляди и петнадесета година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛИНА ДАМЯНОВА
  ЧЛЕНОВЕ: ЖАНА МАРКОВА
  ТОНИ КРЪСТЕВ

  При участието на секретаря Д.Б. като разгледа докладваното от съдията Т. Кръстев въззивно търг. д. № 611/2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 258 и сл. от ГПК.
  С Решение № 787/17.02.2015 г., постановено по гр. дело № 3670 по описа за 2014 г. на ВРС, са уважени предявените от М.Н.К. и А.И.К., срещу Юробанк България АД кумулативно обективно съединени установителни и осъдителни искове с правно основание чл. 124, ал. 1 ГПК, във вр. с чл. 26, ал. 1, предл. 1 ЗЗД и по чл. 55, ал. 1, предл. 1 ЗЗД, за установяване нищожността на клаузите, уговорени в чл. 3, ал.5 и чл. 6, ал.3 от договор за кредит за покупка на недвижим имот HL 35067, сключен на 25.03.2008 г. като противоречащи на императивни правни норми по чл. 143 от Закона за защита на потребителя и за заплащане на сумата от 572,89 евро, представляваща платена за периода от 20.03.2011 г. до 20.03.2014 г. при начална липса на основание годишна лихва по договор за кредит за покупка на недвижим имот HL 35067/25.03.2008 г., вследствие нищожността на клаузата на чл. 3, ал. 5 и чл. 6, ал. 3 от същия договор, ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба в съда – 20.03.2014 г. до окончателно изплащане на задължението, като искът с правно основание чл. 55, ал. 1, предл. 1 ЗЗД, е отхвърлен за сумата от 489,59 евро, представляваща платена за периода от 01.04.2009 г. до 19.03.2011 г. /вкл./ при начална липса на основание годишна лихва по посочения договор за кредит, поради погасяване на вземането по давност.
  Срещу така постановеното решение, в срока по чл. 259 ГПК, са предявени въззивни жалби от двете страни по делото.
  Първата жалба с вх. № 4848/23.02.2015 г. е на А.И.К. и М.Н.К. против посоченото по-горе решение в частта му, с която е отхвърлен искът за заплащане на сумата от 489,59 евро поради погасяване на вземането по давност. Жалбоподателите твърдят нарушение на материален закон от първоинстанционния съд. Релевират оплакване за неправилно уважено възражение за изтекла погасителна давност като считат, че приложимия в случая на претенция с правно основание чл. 55, ал. 1, предл. 1 от ЗЗД петгодишен давностен срок по чл. 110 от ЗЗД не е изтекъл. Въззиваемата страна е подала писмен отговор, в който излага съображения отнасящи се до приложимостта на тригодишен давностен срок в случай на надплатени лихви по периодични плащания.
  Втората жалба с вх. № 5848/06.03.2015 г. е на Юробанк България АД против посоченото по-горе решение в частта му, с която е прогласена нищожността на чл. 3, ал.5 и чл. 6, ал.3 от договор за кредит за покупка на недвижим имот HL 35067, сключен на 25.03.2008 г. с Юробанк И Еф Джи България АД (с настоящо наименование Юробанк България АД), поради противоречие с императивни правни норми по чл. 143 от Закона за защита на потребителя, и Юробанк България АД е осъдено да заплати на М.Н.К. и А.И.К. сумата от 572,89 евро ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба в съда – 20.03.2014 г. до окончателно изплащане на задължението, на осн. чл. 55, ал. 1, предл. 1 ЗЗД. Жалбоподателят Юробанк България АД релевира твърдения за нарушение на материалния закон. Счита, че неправилно и незаконосъобразно съдът е приел, че разпоредбите на член 3 алинея 5 и член 6 алинея 3 от процесния договор са неравноправни. Твърди неправилно тълкуване и приложение от районния съд на разпоредбите на чл. 58, ал. 2 и ал. 4 от ЗКИ, както и чл. 143, т.т. 9, 10 и 12, чл. 144, 145 и 146 от ЗЗП. Според жалбоподателя, съдът неправилно приема, че процесните договорни клаузи не са били предмет на индивидуално уговаряне между страните, въпреки, че впоследствие е констатирана индивидуалността в отношенията между страните. Неправилно и незаконосъобразно съдът не приема безспорно установените факти, че банката не може да влияе върху пазарните и финансово-икономически механизми, които влияят върху формиране на приложимия БЛП. Излага още, че съдът неправилно и незаконосъобразно приема, че процесните договорни клаузи са противоречиви. Развива подробни съображения. Въззиваемите А.К. и М.К. са подали писмен отговор, в който оспорват жалбата, излагат контра аргументи и молят същата да бъде отхвърлена.
  И двете страни претендират присъждане на разноски като са представили списъци по чл. 80 ГПК
  Съдът, като съобрази доводите на страните и събраните писмени доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съгласно правилата на чл. 235, ал. 2 ГПК, намира за установено следното от фактическа и правна страна, във връзка с наведените във въззивните жалби пороци на оспорения съдебен акт.
  Съгласно чл. 269 ГПК въззивният съд се произнася служебно по валидността на решението, а по допустимостта – в обжалваната му част, като по останалите въпроси е ограничен от релевираните въззивни основания в жалбата.
  Процесното първоинстанционно решение е валидно и допустимо.
  І. Относно въззивната жалба на Юробанк България АД.
  Жалбата е подадена в срока по чл. 259, ал. 1 ГПК и е допустима, а разгледана по същество е неоснователна.
  По иска с правно основание чл. 124, ал. 1 ГПК, във вр. с чл. 26, ал. 1, предл. 1 ЗЗД:
  За да постанови решението си, първоинстанционният съд е приел, че оспорените две клаузи, уговорени в процесния договор за банков кредит, са неравноправни, тъй като предвиждат възможност банката да изменя едностранно размера на дължимата годишна лихва, чрез едностранна промяна в базовия лихвен процент по непосочени и неясни критерии. Съдът е приел още, че клаузите на чл. 3, ал. 5 и чл. 6, ал. 3 от договор за кредит за покупка на недвижим имот, не са били предмет на индивидуално уговаряне между страните по заемното правоотношение, макар и да са били известни на кредитополучателите. Според първоинстанционния съд, предвидената в чл. 3, ал. 5 от процесния договор възможност на банката за едностранно увеличение на договорения годишен лихвен процент, съставляващ цената на предоставяната финансова услуга, без да е предвидено тази промяна да е обусловена от обективни факти на финансовия пазар, е достатъчно основание, за да се приеме, че в случая тази спорна клауза не попада в приложението на изключението, визирано в чл. 144, ал. 3, т. 1 ЗЗП. Не е налице и изключението по чл. 144, ал. 2, т.1 ЗЗП, защото от една страна доставчикът на финансови услуги не е уведомил изрично потребителите за промяната на лихвения процент, макар актуалния й размер да е обявен в официалната интернет страница на банката, а от друга, не е предоставил възможност на кредитополучателите да прекратят договора в седемдневен срок от изричното им уведомяване. ВРС е приел, че клаузите по договора са неравноправни по смисъла на чл. 143, т. 9 и т. 10 ЗЗП, уговорени във вреда на потребителя, предвид правото банката да увеличава едностранно и неограничен брой пъти лихвения процент по кредита до размери, чиято методика на определяне е неясна, а и не зависи от финансовия пазар. Клаузите предвиждат едностранна възможност от страна на банката да промени БЛП въз основа на непредвидено в договора основание, тъй като стойността на БЛП е променлива величина, определяна от Комитета по управление на активите и пасивите на банката и променяща се от обективни и субективни фактори, неопределяеми към момента на подписване на договора, които се приемат за осъществени само въз основа на вътрешни актове на банката, съставени от нейни органи, без потребителите да са имали възможност да се запознаят методологията водеща до актуализация на БЛП преди сключване на договора. Неравноправните клаузи не обвързват потребителя със заплащане на едностранно увеличените от банката лихви, поради което заплатената за периода от 01.04.2009,г. до 20.03.2014,г. сума от 1062,48 евро, подлежи на връщане, като дадена при начална липса на основание, ведно със законната лихва от датата на предявяване на исковата молба – 20.03.2014г. до окончателното изплащане на задължението, на осн. чл. 55, ал.1, предл. 1 ЗЗД.
  Относно иска за прогласяване нищожността на чл. 3, ал.5 и чл. 6, ал.3 от договор за кредит за покупка на недвижим имот HL 35067, сключен на 25.03.2008г., поради противоречие с императивна правна норма по чл. 143 ЗЗП, настоящата инстанция намира следното:
  Процесният договор попада в предметния обхват на ЗЗП. Въззиваемите са потребители по смисъла на § 13, т. 1 ДР от ЗЗП, а банката е търговец по смисъла на § 13, т. 2 ДР от ЗЗП.
  В клаузата на чл. 3, ал. 5 от процесния договор за банков кредит страните са уговорили, че променливата величина от структурата на възнаградителната лихва по договора за банков кредит (т. нар. Базов лихвен процент – БЛП) се определя от банката, не подлежи на договаряне и промените в него стават незабавно задължителни за страните. Съответно, в чл. 6, ал. 3, от договора за кредит е предвидено, че ако банката промени БЛП за жилищни кредити, размерът на погасителните вноски, се променя автоматично, за което кредитополучателят дава своето неотменимо и безусловно съгласие. Въззивният съд намира, че не е налице хипотезата на чл. 143, т. 9 от ЗЗП. Няма данни на кредитополучателите да са наложени клаузи, с които не са имали възможност да се запознаят преди сключването на договора. Липсва такова твърдение в исковата молба, а съгласно принципа на диспозитивното начало, закрепен в чл. 6, ал. 2 от ГПК, предметът на делото и обемът на дължимата защита и съдействие се определят от страните. От друга страна, от събраните по делото доказателства не се установява този факт. Клаузите на договора са ясни, формулирани са по разбираем начин и няма причина да се приеме, че същите са наложени на кредитополучателите без последните да са имали възможност да се запознаят с тях.
  Същевременно, настоящата инстанция намира за правилен извода на съда, че процесните клаузи и договора за кредит като цяло не съдържат изчерпателна информация за метода за изчисляване на лихвата и за условията, при които тя може да се променя. Самото договаряне на променлива лихва не противоречи на закона. Цената на кредитния ресурс е променлива величина, която пряко влияе на размера на лихвите и зависи от множество фактори, в т.ч. и обективни. При договори за дългосрочно кредитиране не е възможно банката да предвиди отнапред какви ще бъдат пазарните лихвени равнища за целия период на кредита. Предвидената в чл. 58 от ЗКИ възможност за договаряне на променлива лихва, обаче, не изключва приложението на чл. 143, т. 10 от ЗЗП, квалифициращ като неравноправна уговорката, която позволява на търговеца или доставчика да променя едностранно условията на договора въз основа на непредвидено в него основание. Напротив, чл. 58, ал. 1, т. 2 от ЗКИ изрично предвижда задължение за банката да предостави в писмена форма на клиентите си „метода за изчисляване на лихвата, както и условията, при които може да се променя лихвата до пълното погасяване на кредита“. В случая в договора не са предвидени каквито и да било критерии, условия и фактори, при които банката има право едностранно да променя БЛП. Липсват данни метода за изчисляване на лихвата, както и условията, при които може да се променя лихвата до пълното погасяване на кредита да са били предоставени на кредитополучателите в писмен вид при сключване на договора за кредит, така както изисква чл. 58 от ЗКИ в редакцията на разпоредбата към момента на сключване на договора за кредит. Следователно, уговореното в спорните клаузи на договора право на банката едностранно да променя лихвата по кредита и промяната да става задължителна за кредитополучателите, попадат изцяло в хипотезата на чл. 143, т. 10 от ЗЗП, а именно позволяват на търговеца едностранно да променя условията на договора въз основа на непредвидено в него основание. По този начин спорните клаузи създават значително неравновесие между правата и задълженията на търговеца и потребителя, което в крайна сметка води и до увреждането на последния. С оглед направения извод, съдът следва да извърши проверка дали не е налице основание за изключване на приложението на чл. 143, т. 10 от ЗЗП за конкретното правоотношение.
  Приложението на разпоредбата на чл. 143, т. 10 от ЗЗП може да бъде изключено в случаите, предвидени в чл. 144, ал. 2, т. 1. Съгласно посоченото изключение, доставчикът на финансова услуга има право да промени без предизвестие лихвен процент, ако кумулативно са налице три предпоставки: (1) основателна причина, (2) поето от доставчика на финансовата услуга задължение да уведоми за промяната другата страна/страни по договора в 7-дневен срок и (3) другата страна/страни по договора има правото незабавно да прекрати договора. Тази разпоредба е специална спрямо общата разпоредба на чл. 58 от ЗКИ, която се прилага за всички клиенти на банката, а не само за тези, които имат качеството потребител по смисъла на ЗЗП. Специалната разпоредба има предимство пред общата. На първо място, основателната причина за изменение на „цената“ на банковата услуга (възнаградителната лихва) следва да бъде уговорена ясно и разбираемо за средния потребител – арг. от чл. 147, ал. 1 ЗЗП. Това в случая не е сторено, тъй като в договора за кредит изобщо липсва посочване на каквито и да било основания или причини за промяна на лихвата, както и препращане към други източници. Ответникът не доказа, че е изпълнил изискванията на чл. 58, ал. 1 , т. 2 от ЗКИ и е предоставил безплатно и в писмена форма на клиента метода за изчисляване на лихвата, както и условията, при които може да се променя лихвата до пълното погасяване на кредита. Простото изявление, съдържащо се в договора, че банката може да променя по всяко време и по свое усмотрение променливия компонент от договорения лихвен процент, не представлява нито „метода за изчисляване на лихвата”, нито „условията, при които може да се променя лихвата” по смисъла на цитираната разпоредба. Второ, по делото не са представени доказателства, от които да се установява задължение на банката да уведоми кредитополучателите в 7-дневен срок и правото им незабавно да прекратят договора. Обявяването на БЛП в банковите салони и на интернет страницата на банката, на което се позовава ответникът, не покрива изискването за уведомяване по смисъла на цитираната разпоредба, което е специално по отношение на договорите с потребители. Отделно от това, разпоредбата на чл. 58 от ЗКИ в редакцията и́ към 25.03.2008 г. не съдържа облекчения ред на новата алинея 4, а нищожността на една уговорка се преценява към момента на нейното сключване, доколкото този порок не подлежи на последващо саниране. И накрая, в договора липсва клауза, която предоставя възможност на потребителя да прекрати договора. Извод за противното не следва от предвиденото в чл. 8 от договора право за прекратяване на договора при предсрочното му погасяване от страна на потребителя. На първо място, едностранното прекратяване на договора поради промяна в условията на сключване е нещо различно от прекратяването поради предсрочното му изпълнение. На следващо място, правото на потребителя едностранно да прекрати договора съгласно чл. 144, ал. 2, т. 1 ЗЗП налага прекратяването да може да се упражни свободно, т.е. без да се пораждат за потребителя насрещни неблагоприятни последици, като плащане на допълнителни такси, лихви, комисионни и т.н., каквито са предвидени за заплащане в клаузата на чл. 8 от договора.
  При недоказване на фактическия състав на предвиденото в чл. 144, ал. 2, т. 1 изключение, което касае именно правото на доставчика да промени без предизвестие лихвен процент по финансова услуга като промяната води автоматично до промяна на размера на дължимата вноска, което е и предмета на спора, ирелевантно за конкретния случай е наличието на хипотезата на чл. 144, ал. 3, т. 1, доколкото същата се явява обща спрямо разгледания по-горе специален случай.
  Друго основание, да се изключи приложението на чл. 143, т. 10 от ЗЗП като се приеме, че посочените клаузи не са неравноправни, е същите да са индивидуално уговорени съгласно чл. 146, ал. 1 и 2 от ЗЗП. Ответникът е релевирал такова възражение при първоинстанционното разглеждане на делото и го поддържа и пред настоящата инстанция. От ангажираните от ответника доказателства, обаче, не се установява, че спорните между страните клаузи са индивидуално уговорени. Подписването на анекс, имащ за предмет частично предсрочно погасяване на кредита, не променя този извод. Тезата, че ищците, подписвайки анекса, са признали задълженията си по новия погасителен план, не означава индивидуално уговаряне на спорните клаузи при сключване на договора. Не се доказа, в т.ч. и от показанията на разпитаните свидетели, предоставена възможност на кредитополучателите да направят осъзнат избор към момента на сключване на договора въз основа на предоставена им информация за възможните неблагоприятни за тях последици от евентуално произволно изменение на лихвения процент от страна на банката без каквито и да било ограничения, без посочен метод и без дефинирана основателна причина, както и без задължение за банката да уведоми кредитополучателите в 7-дневен срок и без право на последните да се откажат от договора. Съдът намира, че по делото не е установено фактически произволно, още по-малко недобросъвестно изменение на лихвата от страна на банката, но в случая релевантно е по какъв начин е договорена спорната клауза, а не поведението на едната от страните по договора след неговото сключване. С оглед неблагоприятните последици на доказателствената тежест съдът е длъжен да приеме, че недоказаният факт не се е осъществил в обективната действителност – арг. чл. 154, ал. 1 ГПК.
  Следователно, в тази част решението на ВРС е правилно и следва да бъде потвърдено.
  По иска с правно основание чл. 55, ал. 1, пр. 1 ЗЗД:
  Възникването на спорното материално право за връщането на дадено при начална липса на правно основание се обуславя от осъществяването на следните материални предпоставки (юридически факти): 1) процесната сума да е излязла от патримониума на ищците; 2) тя да е постъпила в имуществения комплекс на ответника и 3) това разместване на блага от имуществото на ищеца в патримониума на ответника да е без правно основание, т. е. без да е бил налице годен юридически факт, без да е било възникнало задължение за заплащане на възнаградителна лихва над действително уговорения размер.
  Следователно, в тежест на ищеца е да докаже даването, респ. получаването на имущественото благо, а в тежест на ответника е да докаже възникването и съществуването на правното основание за това имуществено разместване от патримониума на ищците в неговия имуществен комплекс.
  Относно основателността на исковата претенция настоящата инстанция споделя изцяло изложените от първоинстанционния съд мотиви и препраща към същите на основание чл. 272 от ГПК. Искът е доказан по основание и по размер.
  ІІ. Относно въззивната жалба на М.Н.К. и А.И.К..
  Жалбата е подадена в срока по чл. 259, ал. 1 ГПК и е допустима, а разгледана по същество е основателна.
  ВРС е бил сезиран с иск с правно основание чл. 55, ал. 1, предл. 1 ЗЗД за заплащане на сумата от 1 062,48 евро, чиято левова равностойност възлиза на 2 078,03 лв. /след допуснато изменение на иска по реда на чл. 214 ГПК в съдебно заседание от 21.11.2014 г./, претендирана като платена за периода от 01.04.2009 г. до 20.03.2014 г. при начална липса на основание годишна лихва по договор за кредит за покупка на недвижим имот HL 35067/25.03.2008 г., вследствие нищожността на клаузата на чл. 3, ал. 5 и чл. 6, ал. 3 от него. Искът е квалифициран правилно от ВРС като такъв с правно основание чл. 55, ал. 1, пр. 1 ЗЗД. Неправилно обаче съдът е приел, че вземането за лихва в размер на 489,59 евро, представляваща разлика между сумата от 2 469,28 евро по актуалния погасителен план с отчетена договорна лихва, след актуализация на всички изменения в БЛП и сумата от 1979,69 евро с годишен лихвен процент, съобразно първоначално уговореното от 7 % за периода от 01.04.2009 г. до 19.03.2011 г., е погасено по давност, доколкото за този вид вземания погасителната давност е тригодишна /чл. 111, ал.1, б. „в” ЗЗД/. Вземането с правно основание чл. 55, ал. 1, пр. 1 ЗЗД не е вземане за лихви, обезщетения или други периодични плащания. Вземането на банката от кредитополучателите, ако би имало правно основание, би било за лихви и спрямо банката би се прилагала тригодишната давност. Вземането на кредитополучателите за връщане на даденото при начална липса на основание, обаче, не е за лихви, независимо, че поводът за разместване на имущественото благо е бил начисляване на лихви по нищожна клауза от договор за кредит. Даденото си остава получено при начална липса на основание и като такова подлежи на връщане на основание чл. 55, ал. 1, пр. 1 ЗЗД като приложимата за вземането давност е общата по чл. 110 от ЗЗД.
  С оглед на обстоятелството, че правните изводи на въззивната инстанция по този спорен въпрос, не съответстват на правните съждения на първоинстанционния съд, решението на ВРС следва да бъде отменено в частта, в която искът с правно основание чл. 55, ал. 1, предл. 1 ЗЗД е отхвърлен за сумата от 489,59 евро, представляваща платена за периода от 01.04.2009 г. до 19.03.2011 г. /вкл./ при начална липса на основание годишна лихва по посочения договор за кредит, поради погасяване на вземането по давност.
  При този изход на спора на основание чл. 78, ал. 1 ГПК, в полза на въззивниците – ищци по делото, трябва да бъдат присъдени съдебни разноски за първата инстанция в размер на сумата от 70.74 лева, и за въззивната инстанция – в размер на 25,00 лева.

  Така мотивиран, Варненският окръжен съд

  РЕШИ:

  ОТМЕНЯ Решение № 787/17.02.2015 г., постановено по гр. дело № 3670 по описа за 2014 г. на ВРС, В ЧАСТТА, в която е отхвърлен предявения от М.Н.К., ЕГН ********** и А.И.К., ЕГН ********** ***, срещу Юробанк И Еф Джи България АД, ЕИК 000694749, гр. София иск с правно основание чл. 55, ал.1, предл. 1 ЗЗД, за заплащане на сумата от 489,59 евро /четиристотин осемдесет и девет евро и петдесет и девет цента/, чиято левова равностойност възлиза на 957,55 лв., представляваща платена за периода от 01.04.2009г. до 19.03.2011г. /вкл./ при начална липса на основание годишна лихва по договор за кредит за покупка на недвижим имот HL 35067/25.03.2008г., вследствие нищожността на клаузата на чл. 3, ал. 5 и чл. 6, ал. 3 от него, ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба в съда – 20.03.2014 г. до окончателно изплащане на задължението, както и В ЧАСТТА, в която М.Н.К. и А.И.К. са осъдени да заплатят на Юробанк И Еф Джи България АД сумата от 760,32 лв. представляваща сторени по делото съдебно-деловодни разноски, на осн. чл. 78, ал. 3 ГПК, като ПОСТАНОВЯВА:
  ОСЪЖДА Юробанк България АД (с предишно наименование Юробанк И Еф Джи България АД), ЕИК 000694749, гр. София, ДА ЗАПЛАТИ на М.Н.К., ЕГН ********** и А.И.К., ЕГН ********** *** сумата от 489,59 евро /четиристотин осемдесет и девет евро и петдесет и девет цента/, чиято левова равностойност възлиза на 957,55 лв., представляваща платена за периода от 01.04.2009 г. до 19.03.2011 г. /вкл./, при начална липса на основание годишна лихва по договор за кредит за покупка на недвижим имот HL 35067/25.03.2008 г., вследствие нищожността на клаузите на чл. 3, ал. 5 и чл. 6, ал. 3 от него, ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба в съда – 20.03.2014 г. до окончателно изплащане на задължението, на осн. чл. 55, ал.1, предл. 1 ЗЗД.
  ОСЪЖДА Юробанк България АД (с предишно наименование Юробанк И Еф Джи България АД), ЕИК 000694749, гр. София, ДА ЗАПЛАТИ на М.Н.К., ЕГН ********** и А.И.К., ЕГН ********** ***, още 70.74 /седемдесет и 0,74/ лева сторени по делото съдебно-деловодни разноски пред първата инстанция, и сумата от 25,00 /двадесет и пет/ лева, представляваща сторени по делото съдебно-деловодни разноски пред въззивната инстанция, на осн. чл. 78, ал. 1 ГПК.
  ПОТВЪРЖДАВА решението в останалата обжалвана част.
  РЕШЕНИЕТО не подлежи на касационно обжалване съгласно разпоредбата на чл. 280, ал. 2 от ГПК

 19. Според Вас има ли надежда да се намали бремето наречено франково робство?
  Нямам сили вече да плащам кредит в CHF.

 20. Zdravejte,az sashto mnogo postradah ot PoshtenskaBanka .Prez 2008 g. izteglih ipotechen kredit za 55000 evro za 30 godini,obarnaha go slujebno vav frankove.Do tuk vsichko e OK ,vnoskata beshe 620 lv. Sled 2 godini obache dojdoha problemite ,vnoskata zapochna da raste stana 820 lv pak bqha ponosimi,no ne sprqha do tuk.Dekemvri 2014 g. vnoskata ni stana 1300 lv,Predlojiha mi prevalutirane v lv.parvite 24 meseca po 650 lv sledvashtite 36 meseca po 820 lv i za ostanaliq period 1050 lv ,izvadih nujnite dokumenti ,hodihme na notarius ,podpisahme dogovora za LEVA i pogasitelniq plan,no ni dadoha samo dogovora ,podpechatan i podisan ot tqh ,pogasitelniq plan trqbvashe da go vzemem sled dva dni .Kogato otidohme da go vzemem ni otkazha da vleze v sila tova prevalutirane osnovanieto e che e bila slojena tejest na imota .Vdignaha ni tejesta i zapochnahme otnovo pregovori s bankata .Dnes mi izpratiha 2 novi oferti Parvata e 24meseca po 820 lv sledvashtite 36 meseca po 1020 lv i 20GODINI po 1320 lv i vtorata 36 meseca po 1320 i 22 godini po 1020 lv .Tova e bezumie Az darja da vleze v sila dogovora koito sam podpisala toj e za 170 000lv ,a tova koeto mi predlagat e za nad 320 000 lv .Kajete mi molq kam kojda se obarna .Molq vi dajte mi savet ima li izlizane ot taq gadost .Ako nqkoi moje da mi dade savet neka mi pishe na emaila. Blagodarq predvaritelno .Prilagam pismoto koeto poluchih dnes:

  Предлагам на Вашето внимание възможностите,които банката предоставя за превалутиране на кредита от CHF в лева.

  Вариант 1 поддържаме схемата,за която имаме принципното Ви съгласие от лятото на 2014 по схемата 24 м – 2%,36 м – 4.5% и след петата година 6.5%.Конкретно в цифри звучи така :102188.31CHF – главница,4305.17 CHF – просрочия се превалутират като 201443.07 лева с днешна дата.Като вноски за следващ период ще бъдат 24м по 870 лева,36м по 1120лв и 20год по 1320лв.

  Ще се направи анекс за горницата над посочената в договора сума и ще се учреди втора по ред ипотека.

  Вариант 2 това е новата специална оферта ,която банката предоставя предвид курса на франка – 3год с 0% лихва и за останалия период 5.85%.В цифри 36м по 1370лв и 22 год по 1045лв.Сравнявайки цифрите оскъпяването при първия вариант е с около 50000лв.Тук говорим за нова сделка с нова ипотека.

 21. Интересувам се от развитието на делата срещу Пощенска.И моля,ако може,координати на адвокат,който ги е провел успешно.И да,и аз съм“ЗА“ колективен иск.
  Ако някой се е заел с организация за среща,чудесно.

 22. Здравейте, през 2008 теглих кредит от пощенска банка, момичето ме попита дали не искам и кредитна карта, съгласих се, но така и не я взех от банката.Сега ми звънят всеки ден и ми казват че дължа 2000 лв за нещо което аз не съм взимала, нормално ли е това, още повече са минали 7 годни?!

 23. ето това трябва да се случи,приятели,да премахнем чл 417 да накараме извергските банки,да спазват конституцията,да се криминализира това порочно поведеие,банка която неспазва конституцията,10000000глоба в полза на потребителите и 10г затвор на ипълнителния директор,Роднини на депутатите са в управителните съвети,на банките взимат по 50000.60000лв месечна заплата зада депутатите да обслужват със закони банките. всички които,сте ощетени от банки,помислетеси къде да са ви спестяванията.
  Снимка на Asen Hristoforov.

 24. Здравейте аз също съм една от тези които имат жилищен кредит в пощенска банка и съм на плаващ лихвен процент;но за жалост за 10 години нито веднъж не ми спаднала месечната вноска когато попитам служител на банката какъв е за момента ПЛП отговарят ми вие сте на 14% друг отговор нямат(кредитьт ми е в бг лв)Mоля за съвет;Благодаря предварително много се зарадвах че има такъв сайт

 25. Лъжлива банка. Да се съберем всички заедно и да я осъдим. Доста сме хората подлъгани за стабилен франк и сега едвам изплащаме ипотечните. ХОРА МНОГО СМЕ. ДА СТАЧКУВАМЕ.
  БНБ КЬОРАВА ЛИ Е. КАКЪВ РЕГУЛАТОР Е

 26. Юробанк отодавна инквизира клиентите си по кредити на Българският пазар. Завишава неоснователно лихвите и присвоява на потребителите си ипотеките им . Тази банка още 2011 година нямаше достатъчно антистресов капитал пред ЕЦБ но беше оставена по милост да продължи да работи. Юробанк е една-измежду от най-крадливите банки допусната с лиценз в България. Тя е една от най-често осъжданата банка В България за нелоялно отношение с клиентите си. Тя е срам за българският пазар и отодавна тябваше да бъде без лиценз, но непрекъснато беше толерирана и подържана изкуствено на българският пазар кадето тя като ПИРАНЯ краде като за световно от клиентите си. Основна вина за подържане на лиценза и има Иван Искров на БНБ.

 27. iskame si detckite

 28. Здравейте. Аз съм доста заинтересована от колективен иск срещу ПОЩЕНСКА БАНКА. Имам два кредита от по 20000 лв и сумите и лихвите които ми начисляват постоянно са повече от недопустими. Ако някой знае за такава група която е решила са подава иск моля нека да пише.

 29. Пощенска банка ме остави да мизерствам,взимами цялата заплата до стотинка, понеже имам кредитна карта към тая банка и небеше обслужвана една година даже година и половина и след като започнаха да ми превеждат заплатата в същата банка заплатата се взима до стотинка,вече изнемогвам за хляб и немога да разбера как могат да вземат единствения доход на човек от 246 лв.След разговор със служител на банката ми каза че парите немогат да бъдат върнати и по добре да ида да преподпишем договор за да тръгне всичко по нормалкия ред,така и направих отидох до клон на банката преподписахме и се договорихме за 100 лв вноска на месец.Всичко това става на 25.10.2013.Този месец на 25.11.2013 при превод на заплатата отново е взета до стотинка 246 лв.Направо полудях като видях че пак са я взели въпреки преподписания договор и внесената вноска от 100 лв.От банката ми казаха че системата сама взимала цялата заплата и няма нищо общо с човешка намеса,ебати гаврата,както и да е пуснах жалба и сега чакам и аз незнам какво чакам,вече положението е доста тежко несъм се хранил трети ден докато чакам отговор…

 30. здравейте приятели искам и аз да вмъкна нещо за некоректоста на пощенска банка. имам евролайн карта която исках да преструкториам в някакъв заемза дамибъде по лесно дая изплатя. Но уви както се казва трипъти ударих на камък отказахами когато поисках логично обяснение защо несъм одобрен казахами че незнаят така били решили шафовете (кои шефове).незнам как да постъпя моля зя съвет и помощ.

 31. Пощенска банка съди починал човек!!! Как Ви звучи това! Майка ми почина миналата година юни месец. Имаше кредитна карта. След нейната смърт, аз, дъщеря съм й, продължих да плащам, тъй като картата не беше застрахована. Нямам пропуснат месец с вноска.
  В един момент се оказа, че същата банка не иска мойте пари, защото картата е станала изискума и са завели дело към майка ми. Колко време могат да съдят починал човек? И ще продължават да носят препоръчани писма до човек, който го няма? Дайте ми съвет към кого да се обърна!

 32. Здравейте!Малко ми е елементарен въпроса,но е така,когато човек не е наясно :))) Като си чета договора, там ,където пише IBAN има 2 номера ,разделени с този знак „/ “ , преди BIC кода…Та въпросът ми е кой от двата ми е IBAN … ИЛИ „цялото“ ..

 33. Привет на всички Вас,
  Шашната съм от огромното недоволство на хората от банките, пък аз си мислех че съм една от малкото, които е измамена за надвземане на лихви, ужас. Моля Ви дайте ми съвет.
  Изтеглих потребителски кредит /ремонт на апартамента ми/18,600л през юни 2008 за 10год. Плащам редовно, лихвата при подписването беше 9%, след това 11,5%, след това 13,5%. От мин год август започнах да плащам една редовна и три допълнителни вноски. Дотук съм изплатила 22,500л. Т.г. февруари исках да прекратя договора да си платя лихвите само за времето когато съм ползвала парите т.е.56 месеца, да ама не. Искат ми още 9хил лева, т.е. за 10год лихвата е 16,000л + заема 18,600.= 34,000лева, да ама на мен ми искат 22,500 платени пари + 9000л= 31,000 общо за ползване на заема вместо за 120 месеца за 56 месеца/ по малко от 1/2 време/, изпаднах в нервна криза. Из4ислих си с кредитния калкулатор от в. Пари и при 56м лихва 13,5% трябва да платя общо около 25,000л, а не 31,000 т.е. каквото си платил платил останалото е в повече. Подала съм жалба към КЗП, чакам 3 месец, з-то от банката в КЗП няма отговор, но както ми обясниха оттам тази комисия не се занимава с лихвите на банката, а със параграфите на договора/ ок правила/. Ясно е че трябва да заведа дело/ пак пари/. Какво бихте ме посъветвали?
  Благодаря за търпението при изчитане на моя маил.
  Предварително благодаря.
  с поздрав
  Илиана

 34. Здравейте ощетени хора аз също съм ощетен от пощенска банка както вас И ВИ ПРЕДЛАГАМ ДА ЗАПОчНЕТЕ ДАЯ СЪДИТЕ КАКТОАЗ ,МОЖЕ И ДА СИ ИЗТЕГЛИТЕ ПАРИТЕ КАКТО АЗ ЗАДА НЕИ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА ОщЕТЯВА ДРУГИ БЪЛГАРИ КАКТО НАЗ АКО МОЖЕТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ С НЕщО ДРУГО ПИшЕТЕ МИ НА АДРЕС
  fory1@abv.bg и АЗ МОГА ДА ВИ ПОМОГНА С АДРЕСИ И ТЕЛЕФОНИ НА АСОЦИАЦИЯ НА ОщЕТЕНИТЕ ОТ КРЕДИТОРИ.
  ДАЙТЕ ДА ГИ РАЗМЕЖЕМ ТЕЗИ БАНКИ ТЕХНАТА А ИЦА

 35. Poshtenska banka sa kradtsi i izmamnitsi. Pri tqh korektnostta i potshennostta sa na posledno mqsto , a tshoveshko otnoshenie e nepoznato neshto.Osadiha me za zaem vzet ot bivshata mi sapruga i ot men. Nqma problem.Samo tshe bivshata mi podpisala aneks kam dogovora bez nqkoi da me uvedomi ili popita dali sam saglasen.Spira da plashta i bankata osadi men.Krieha 2g tshe ima podpisan aneksno az go iziskah po saotvetniq red.Konsultirah se s iuristi ot drugi banki kazvat tshe za mene e OK.No sega imam zapor na zaplatata i ne e OK.

 36. Синът ми изтегли ипотечен кредит за жилище през 2008 г. от Пощенска банка и естествено във франкове. Според тях той бил най-изгодният кредит. От тогава до миналата година плащахме вдигане на лихви, вдигане на франк и каквото не се сетят. Ние с баща му сме съкредитоискатели, аз съм с пенсия от 194 лв. той е безработен. Синът ни имаше фирма обаче фалира и той няма средства да плаща тази висока вноска 1700 лв. дадени сме на съдия-изпълнител и в момента дължим на банката 260 000 лв. не знаем какво да правим средства за адвокати нямаме, ако може някой да каже какво може да се направи срещу тези обирджии нека ни даде съвет.

 37. 6te puskate li detckite dnes ne li vi sram koq data sme dnes

 38. Във Варна от 20 дни, с протестите не сме спирали! Миналата неделя бяхме 70 000 – 80 000 души. Вярно, всеки с болката си… Един за банките, друг за Морската градина, трети за монополите, четвърти за работещи съд и прокуратура… Истината е че последното по ред е първо по важност. Имаме ли работещи съд и прокуратура, всичко ще си дойде на мястото. Това е за което трябва да се работи. Всичко останало е работа на парче.

 39. kradit vav CHF i to vav po6tenska banka e prosto takova nabutvane che proato nemojete dasi predstavite Az izteglih kredit vav chf na 1.2 frank i lihva 5% i vnoska 480 lv kato gi obarneh. 2010 ostanah5 bez rabota i hop 7.5 % liha i frank 1.65 i vnoska 800lv. kak vi zvohi. prezovav vsi4ki da se saberem i na ulizata na sta4ka za nov zakon za bankite mafia bokluzi mrasni vanka vizantiizite mrasni

 40. znaeli nqkoi kakvo se slu4va sled kato ti vzemat apartamenta? molq pi6ete za6toto 4uvam,4e pla6ta6 do grob

 41. ot 2 god. kreita mi nee obslujvan i go prehvarliha kam Sofiq sega ve4e imam vazmojnost da vnasqm redovno mojeli tova da stane

 42. Здравейте , преди години имах евролайн карта която покрих август 2008 и сега се оказа че им дължа около 5000 лева които аз съм покрил но според банката такава транзакция няма а аз имам вносна бележка ,но хубавците са ме дали на ЧСИ и казват че при тях такава бележка не съществува – кой краде върви че разбери та сега ще следват скъпи дела адвокати но лошото е че са ми описали имот и са си насрочили търг ,та ще пада глави в тази лихварска и крадлива структура.

 43. hora daite be da se syberem i da zavedem edin kolektiven isk sreshtu poshtenska banka. az imam ipotechen kredit vyv frankove i mi se vie ot cifrite koito plashtam. glavnicata se uvelichi sys 25000evro plus si vdignaha lihvata… daite koordinati
  kazvam se nikola i telefona mi e:0886095596. email:nick.kostadinov@gmail.com

 44. В края на м. Юли 2012 г., служител на Пощенска банка се свърза с мен и ми заяви, че имам кредитна карта към банката (казах си- „Какъв е този майтап?”). Издирих номера на въпросната банка и се свързах. Стана ясно, че не една, а две карти има на мое име. Потърсих централния офис на Пощенска банка, но се оказа, че такъв няма. Първото ми влизане и взаимоотношение беше тези дни с въпросната банка, за да разбера „ шега ли си прави някой с мен”. Оказа се, че имам две кредитни карти, които са издадени през 2007 г. Как се случва това, като моето първо влизане в банката е на 01.08.2012 г. Опитах се да говоря с Изпълнителния Директор или да се свържа с отдел „ Жалби”, но уви, казаха , да си поддам онлайн жалбата, за да се изпратят попълнените документи при отпускане на въпросните карти и да се свери подпис и почерк. Започва едно системно звънене от служител на банката с въпрос- „ Да пускаме ли изпълнителен лист или ще плащате?” Обясних на въпросният „другар”, че нямам нищо общо с банката им и не съм се възползвала никога от тяхните услуги, до момента в който влезнах във въпросният ден за да проверя, дали на мое име има две кредитни карти. Как се е случило? Държа да видя архива от документи, но явно няма да стане, защото банката няма интерес от това да се разследва въпросният случай. Никога не съм ползвала услугите на въпросната банка,а ми звънят и ми заявяват, че съм длъжник с две кредитни карти от 2007 г. Явно има доста голяма злоупотреба с моето име и интересното е, че 2007 г. бях в отпуск по майчинство. Цитирам „ Действително банките избягват да отпускат кредити на клиенти по майчинство, т.е. получаваните доходи от майчинство рядко се вземат като част от семейният доход, поради факта, че на практика тези доходи се водят, като доход на детето” . Как се издават кредитни карти, и то не една, а две, като в отпуск за отглеждане на дете до 2-години, няма как да бъде одобрен клиента. Кой е фалшифицирал въпросните документи от мое име? Кои са хората , които са дали подпис и съгласие за тези кредитни карти? В кой клон са издадени и взети тези карти? А запис мога ли да видя? Защо Пощенска банка не се интересува от тези въпроси? Да, кой е виновен сега – аз за банката, и банката за мен? Този резил може да се случи явно тук в България. Преди пет години с моето име се е възползвал някой, а аз едва сега разбирам това. Очаквам случаят ми да бъде разгледан, да бъде открита истината и името ми изчистено от тази неистина.

 45. А любимата ни Пощенска банка се оказа че е помагала на измамниците да си перат парите с знанието на ония рантутници он бнб случайно попаднах тук и прочетох за тия гадове небесни
  http://www.bgibp.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=15466

 46. Изтеглих ипотечен кредит преди пет години. Вноската порасна от 386лв на 550лв. В момента ги съдя.http://xn--80aafh5ax4a.ws/%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0.php

 47. до Румен Георгиев – мой майл – tedoart@Gmail.com

 48. В момента се съдим с Пощенска да ни свалят лихвата на първоначално договорената, да си признаят че са ни отпуснали левов кредит а не франков (защото франковете не сме ги и докоснали, така си и останаха виртуални – служебно превалутирани) и надвнесените суми да ни се върнат. Ще информирам за курса на развитие по делото, а при успех ще имате основание и Вие да си заведете дела.

  Поздрави

 49. До tedoart…Можете ли да ми дадете някакви координати, искаме да се свържеме с вас, във връзка с ипотечният ни кредит в швейцарски франкове… моля пишете ни…

 50. Изгледайте по телевизия СКАТ в предаването от Упор с г-н Байрактаров, схемата по която банките и в частност Пощенска банка, ограбва своите клиенти и ги поставя в дългово робство с участието на Частен съдебен изпълнител Виолина Тозева.
  http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5205

 51. Пощенска и Пиреус са двете най некоректни банки. В политиката им е заложено

 52. През 2009 година изтеглих кредит от 12 000 лв, всеки месец погасявах по 300 лв.от общо 16 000лв с лихвите по него. През 2011г имах затруднения, останах без работа и се наложи да го предоговоря. Оказа се, че към новия договор са ми прибавили лихви за бъдещ период и така се налага да плащам лихви на лихвите и сумата се е увеличила на 26 000 лв. Казаха ми ако искам преизчисление да мина през съда а аз нямам пари за дело. Държавната такса е 4% от иска който е върху цялата сума от 26 000лв или 1020лв.По този начин аз се обвързвам до живот да плащам нщо което не съм получил. Тъй като в България няма и закон за физическия фалит са обречени на крепосничество и моите деца защото аз съм имал неблагоразумието да изтегля 12 00 лв/6000евро/ и банката ме е излъгала съвсем умишлено , нагло и безпардоно!

 53. Относно превалутирането за мен сметката е ясна – в никакъв случай! Вноската ми пада със 100 лв., но като цяло ще дължа 15 000 евро повече. Мерси!

  Георгиев, умножете си оставащата главница по днешен курс продава на франка и съпоставете получената сума с първоначално изтеглената. Съмненията ви моментално ще се изпарят, за да освободят място на главоболието. :)))
  Франкът е на таван в момента, повече от 1,65 не може да стане, защото е в борд спрямо еврото. НО МОЖЕ ДА ПАДНЕ!
  А ако превалутирате, дългът ви ще пребъде в максималния си размер, лихвите отново са ПЛАВАЩИ (сиреч ще скачат) и се лишавате от ЕДИНСТВЕНИЯ, и то съвсем вероятен шанс дългът ви да намалее чрез поевтиняване на франка.

  Броя, броя… това са поне три довода против превалутирането. Аз им се изсмях и отказах категорично.

 54. В момента Пощенска банка предлагат превалутиране от ШФ в евро или лева. Какво ви е мнението струва ли си да се предприема такъв риск? Вноската ще падне само с 30-40лв./м.

 55. Уважаеми Дами и Господа!Призовавам всички пострадали,а и тези на които им предстои да пострадат,на протестно шествие.Естествено-трябва да регистрираме някакво сдружение,за да получим разрешение от Столична община за провеждането на такова!!!Нека се вземем в ръце и обединим усилията си.Куцо,кьораво и сакато протестира по улиците за никого не касаещи проблеми.
  Сега е момента-имаме нов президент,сравнително ново правителство-сигурен съм че ще ни обърнат внимание!!!
  А колкото до самата Банка,с най-голям шанс за обявяването им на нищожни са точно техните договори за кредит!В моя случай даже с тянхо неадекватно действие и боравене със сметките които съм им доверил, успяха да спомогнат за фалита ми…Но това е тема за адвокат.
  ВДИГНЕТЕ СЕ,БРАТЯ И СЕСТРИ!!!ДА ВЗЕМЕМ ПРИМЕР ОТ РУМЪНЦИ,ГЪРЦИ,УНГАРЦИ….ПА И ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЦИГАНИ(РОМИ)!!!
  ПРОТЕСТИ СА НУЖНИ,НЕ ПИСАНИЯ!!!

 56. Поредна банка бе осъдена за лихви

  http://banks.dir.bg/2012/01/16/news10317221.html

 57. До Z.4 ОТНОСНО КУРС ПРОДАВА НА ФРАНКОВЕТЕ В ПОЩЕНСКА

  Съдират кожи с курса, защото има кой да им купува франковете.
  Аз си ги купувам от „Про Кредит Банк”.
  От 4 г. периодично сравнявам курс продава в 12 банки, но до момента при тях винаги е най-изгодно – товарят средно по стотинка и нещо върху фиксинга. (Открила съм само едно по-изгодно място, но то ми е по-недостъпно географски – http://www.euro-fin.com/bg/updates/cash_bg.php)
  Спазарила съм се на касата в „Про Кредит” да имат дребни франкове, за да си купувам точната сума.
  Имам интернет банкиране в „Про Кредит” и сутрин с кафето проверявам курс продава за деня.
  Ако курсът ми хареса, отивам и купувам.
  Отделно следя фиксинга на сайта на БНБ – там кривата ми е много удобна за дългосрочен поглед върху нещата – http://www.bnb.bg/Statistics/StExternalSector/StExchangeRates/StERForeignCurrencies/index.htm?downloadOper=fasle&group1=second&periodStartDays=01&periodStartMonths=01&periodStartYear=2010&periodEndDays=22&periodEndMonths=01&periodEndYear=2010&valutes=CHF&search=true&showChart=true&showChartButton=true

  До Маргарита Вълкова ОТНОСНО AMEX-а

  Ха-ха, целият договор на АмЕх е с ужасно дребен шрифт!
  Но си ПИШЕ, че ползваш-не ползваш, има годишна такса. Тази кредитна карта се брои за нещо като статус символ и луксът да си член на клуба струва пари.
  Направете си „Euro Line” – там няма годишна такса.
  А, да, и пластиката си ИМА срок на годност, но договорът се прекратява със заявка на гише. Тук грешката е ваша. Нали не очаквате банката да ви прекрати едностранно договора, от който самата тя печели? Няма логика.

  До Кати ОТНОСНО СДРУЖЕНИЕТО

  Във Фейсбук нали бяха направили активистки отряд? Там какво стана, някой има ли информация?
  Бих се включила и аз, но не искам да си правя регистрация във Фейсбук.
  Там са повече хора точно с този проблем и по има шанс да се случи нещо. Сигурно си говорят системно и целенасочено. А тук прелитат по за малко хора с всякакви оплаквания, казват си мъката и си отиват…

 58. пощенска банка са византийски подлоги

 59. Много има иписано по темата , но просто искам да споделя .имах кредитна карта Амеръкан експрес , която беше изтекла / според пластиката / до края на 2007 , нямам задължения по нея .нямам договор за подновяване на валидността и , нямам нова пластика …или пане аз не зная ..на 15 01.2008 получавам писмо с което ме уведомяват че дължа около 60 лв. за такса обслужване …странно ???и така до сега …нито карта , нито потребление , нито дотовор , ..само ми звънят всеки ден да плащам ….вече са се събрали 200 лв…от някакви техни сметки .Това е непримиримо !!! Телефонен тормоз ….Влизат ти в личното време и пространство ..за нещо да плащаш което не си ползвал …Направо помияри Ей , ХОРА ….НИКОГА ПОЩЕНСКА БАНКА!!!!

 60. Здравейте рибки! И аз съм рибка като вас, налапах въдицата, а уж съм икономист.Повярвах в кредитните консултанти и избрах ШФ. Избрах да не плащам наеми до живот, а да бъда роб до живот на Банка. Съжалявам хиляди пъти, това беше най-голямата грешка в живота ми. В България да изплащаш ипотека,не е като по света,тук е все едно да си разпишеш сам смъртния акт. Никоя институция, нито организация може да защити обикновенния човек. Колко хора, останаха на улицата, и продължават да плащат….никой, нищо не протестира, не се обединява, много сме, а нямаме организация, да изложим проблема пред Правителството, пред Народно събрание, да се направят промени в законите касаещи ипотечни заеми и то в едни форсмажорни обстоятелства-като Световна криза. Сега дори имотите ни са на безценица и въпреки ремонтите и обзавежданията не покриват задълженията. Защо в ЕС има правила-за частен фалит на граждани, защо в ЕС има лихви по ипотеки 1%, а тук ни третират като хора 3 качество и правилата са други??? Не е достатъчно само да се оплакваме тук или по форуми разни, необходима е организация на множеството, колективен иск, само така може нещо да се постигне, иначе просто е безмислено всеки сам да води битка. Това е основното проблемно качество на българина-индивидуализма.

 61. Obarnete vnimanie na kursa pordava na bankata. Ne stiga che ni nabutaha s tezi frankove, no i pordaljavat da ni grabiat. Kato otvorish vestnika ili vijdash Yagodin – bivsh shef na treasury na Poshtata ili Levon….. Ne mogat li pone da ne sadirat 6 koji prez kurs prodava?

 62. И аз искам да намеря начин за анулиране на договора, да им хвърля ключовете и да нямам остатъчно задължение към банката.

 63. Нещо не сте наясна с договора ЛИ. Предмета на договора, касае получаване на кредит във ШФ. За да е валиден и дължим в ШФ, кредита трябва да бъде и усвоен в ШФ. Това не не се е състояло. Същите са преведени в блокирана сметка по чл.2 ал.1. Фактически и безспорно ШФ не са превеждани в неблокирана сметка, нито са усвоявани в брой, съгласно неосъществените чл.2 ал.2 т.1 и т.2 от Договора. Съгласно чл.2 ал.3, кредита още от валутната блокирана сметка е превалутиран служебно от Банката в БГлв. Самият термин служебно означава, че действието не се извършва по волята на
  двете страни, а едностранно, което е неравноправна клауза, по смисъла на ЗЗП и разпореждане със парите на кредитополучателя, по предварително условие на Договора. Напълно недопустимо е подменянето на предмета на договора с последващи клаузи, това автоматично води до недействителност по чл.26 ал.1и 2 и във връзка със чл.20 и чл.240 от ЗЗД. Порок водещ до нищожност, на основание противозаконност, който не може да бъде саниран от факта, че сме се съгласили да плащаме погасителния план във ШФ. Не съществува, отпаднало е основанието за плащане по погасителния план в ШФ. При незаконосъобразност, губещата страна може да иска обявяване договора за нищожен, а другата незаконно се обогатява.

 64. До Канев
  Парите, които получиха продавачите на моя апартамент, се озоваха по сметките им по мое нареждане. Значи съм получила пари по моя сметка и съм се разпоредила с тях. (Смътно помня, че писах някакви платежни нареждания.) При вас едва ли се е случило нещо много по-различно. Тоест баш сме си получили кредит във франкове и сме се подписали, че сме съгласни със служебното превалутиране.
  Прочетете си пак договора бавно и след всеки член и алинея си напомняйте, че с подписа си сме казали „добре, така да бъде, съгласен съм”. Преживяването е като врял душ.

  До Tedoart
  Много искам да намерим слабо място в договорите си, но ми се струва, че то не е в чл. 247 на ЗЗД. Вижте си специалните условия в договора – там изрично сме подписали клауза, че поемаме риска от вреди и пропуснати ползи в случай че курсът скочи. Нещо повече, отдолу сме декларирали, ЧЕ СМЕ ЗАПОЗНАТИ И РАЗБИРАМЕ икономическото значение на горната клауза! Демек подписали сме, че знаем за вероятността курсът да скочи, обаче сме тарикати и сме навити да рискуваме заради по-ниската лихва.
  Е, рискувахме и поне засега губим. Но това не ни дава основание да говорим за СКРИТИ недостатъци „на заетата вещ”. Бяха си съвсем явни, но се подведохме по спокойната хоризонтална крива на франка за 10 г. назад. Която си беше просто статистика за изминал период, а не гаранции за бъдещ, нали?

  На мен ми идва по-скоро да търсим пробойни в клаузата за базовия лихвен процент. Имам бегъл спомен, че за три години го променяха два пъти – веднъж нагоре и веднъж надолу. (Може и жестоко да бъркам, не помня точно, но в понеделник ще ходя да питам в банката, защото тази идея ми назря днес следобед.) Та в клаузата пише, че ако БЛП се промени, размерът на вноските АВТОМАТИЧНО се променя в съответствие с посоката на БЛП. Е, когато БЛП скочи, вноските автоматично се вдигнаха, а когато падна, вноските не паднаха автоматично. Как стана така?
  Но това е само хрумка. Като проверя как беше точно, ще пиша.

 65. А какво ще кажете за чл.247 от същия този закон?
  Чл. 247. Заемодателят дължи обезщетение за вредите, причинени на заемателя от скритите недостатъци на заетата вещ, ако умишлено или поради небрежност не ги е съобщил на заемателя.

 66. Кредита във ШФ е несъстоял се! ШФ не са преведени по открита за ползване от кредитополучателя банкова сметка, нито са усвоявани в брой като такива! Освен това са превалутирани служебно! Това означава, че не получени от кредитополучателя и съгласно чл.240 от ЗЗД се дължи онова което си получил- по вид и размер!

 67. Да се поправя – по курс продава

 68. Швейцарската национална банка закова Евро/Франк на не по ниско от 1.2 или иначе казано по курс купува франка неможе да става по-скъп от 1.65лв. Не че това ни решава проблемите, но на фона на това какво щеше да се случи близките месеци, а сигурно над 2лв франк си е добра новина

 69. Здравейте отново! Ами един управител на клон се опита да ме убеди че и те са теглили средства в CHF и връщат такива, затова нямало значение какъв е бил курса когато сме получили средствата и какъв е сега, в това обаче аз не съм сигурен тъй като всички ние сме получили лева без да ни бъде дадена възможност да получим CHF! освен това в нотариалният акт за ипотека сумата, за която те могат да претендират при необслужване на кредита е фиксирана в лева колкото сме получили, затова си мисля че има малко двусмислие и евентуално колективен иск и добри адвокати биха могли да докажат че банката ни е подвела неправомерно като реално ни е отпуснала лева, а освен това и нотариалният акт нещо им куца, макар и да пише, че сме съгласни с договора за кредит. Не съм сигурен дали може да има някакъв успех, но определено ще се посъветвам с адвокат, ако вие имате някакво мнение ще се радвам да го чуя!

 70. Номерът няма да мине, Иван. Та ако ще и Господ да ни поеме защитата.
  В договора ни пише „равностойност във франкове”.
  Това, че изтеглените от нас франкове са се равнявали на някаква сума в лева или евро (по курса за съответния ден), не значи, че сме теглили левове или евро.
  Уви, специално по тази точка дума не може да става за нищожност на договора.

  А вас привикваха ли ви вече да ви разкажат за семинара на Пощенска по въпросите на ипотеките във франкове и да ви запознаят с вариантите за облекчение, които са измъдрили? Аз попитах защо се мъчат да си изсмучат от пръстите разни заплетени схеми за преструктуриране и превалутиране (безплатно! – какво великодушие!), когато най-логичното и елементарно нещо е да свалят лихвите. Все пак когато ги вдигнаха, се позоваха на пазарни фактори, които вече не са налице. Защо с отпадането им не падат и лихвите?
  Отговориха ми, че други такива като нас вече са се обединили и са внесли… (запитване, молба, жалба… нещо от сорта) и там в една от точките поставяли точно този въпрос. Но отговор не бил даден. За сваляне на лихвите не можело въобще да се говори, но никой не казва защо.
  И още един въпрос, на който не получих отговор вчера: каква е връзката между „оскъпилия се ресурс”(франковете) и лихвите по кредитите ни? Нали ни е отпуснат еднократно евтин франк, а ние връщаме с 43 % по-скъп франк? От което банката само печели. Банката има ли разходи във франкове по нашите кредити, та да ни товари допълнително през лихвата? Доколкото аз разбирам, „поскъпналият ресурс” души само нас, длъжниците. Банката какво я касае? Чисто логически, оскъпяването спъва този, който има да дава, а не този, който получава.
  Или пропускам нещо? Някой знае ли?

 71. Здравейте! И аз имам кредит в CHF и какъвто и диалог да водя с инспектори и управители поне за намаляване на лихвата няма никакъв ефект. Единственият факт, за който се сещам да може да ни помогне евентуално това е факта, че ако си спомняте кредитите ни реално бяха отпуснати в лева, а не в CHF. Може би ако се организираме и намерим мнооого добър адвокат евентуално може договорите ни за кредит да се окажат невалидни и да плащаме левовете, които реално сме получили. Няма да е лесно но може би си заслужава?!

 72. Аз го четох в дир.бг – но и тук го намерих. Доколко може да им се вярва на тия кредит центрове е друг въпрос. http://www.monitor.bg/article?id=304065
  Тъй като следя отблизо франка сега се вижда период на консолидация и около 2 седмици вече след спада до 1.006, евро/франк се движи в границите 1,125 – 1,14 тоест период на изчакване от страна на инвеститорите. Швейцарската национална банка надали ще приеме временен борд за евро/франк но съвсем скоро може да се намеси на валутния пазар защото швейцарците масово пазаруват извън страната си. Даже на мен ми се върти из главата да си потърся работа в Швейцария докато се нормализира тоя филм, а след това моментално превалутиране на кредита.

 73. Нещо сме се недоразумяли, приятелю Pаwel. Имах предвид, че някой от Пощенска би могъл да се примъкне на една евентуална уговорена тук среща и да се представи за някого от коментиралите. И цитирах две произволно избрани имена. Нищо лично!

  Още повече че долната история е болезнено идентична с моята – все едно мъжът, с когото живея, я е писал – заемът е мой, цялата ми заплата пропада, плановете за бебета и жилищни ремонти отидоха, та се не видяха… Даже наскоро си говорихме, че е по-добре да не се женим, че ако вземат да приемат най-сетне закона за фалита на физическите лица, да мога да си фалирам спокойно, дет’ са вика… .

  Но е разбираемо – и аз съм така паднала духом, че лесно се обиждам дори когато отсреща не е имало зла умисъл. Кой знае какво още ни чака – обидчивостта може да е само началото. Гледам, че открай време у нас се шири една „постфактумна” политика –гори влак – чак тогава забраняват пушенето, помилат двама пешеходци на бул. „България” – чак тогава почват кампании за камери и т.н., автобус пресова 20 души на събор – чак тогава се почват небивали проверки на изправността… С две думи – ако няма кръв, у нас нещата си кютат така. И в тази връзка си мислех… сигурно трябва да се чуе за зрелищно самоубил се длъжник във франкове, че да ни обърнат внимание.

  А тази статистика за 1-2 % откъде е? Аз питах в Пощенска, но ми казаха, че такава статистика не водят. (Правят се на ощипани, но нейсе.) В репортаж по БТВ казаха, че питали в БНБ какъв е процентът – те също казали, че нямат такава информация… Ето линк към видеото:
  http://www.btv.bg/news/ikonomika-biznes/story/994814844-Parvite_koito_usetiha_sriva_na_borsite_u_nas.html

  Аз иначе съм в процес на обикаляне на банките – рефинансиране във франкове е единственото полу-смислено нещо, което ми хрумва. Аз да намеря по-ниска лихва, пък курсът като падне – добре дошло. Ама нещо не намирам вече такива кредити – защо ли? 😉

 74. Незнам защо някои хора ме квалифицираха като троянски кон тук. То това си е направо тежка обида. Доста е криво при условие, че вече цепим стотинката на 2 в нашето домакинство заради този кредит но…. Реално аз нямам кредит във франкове но жената с която живея изтегли такъв преди 4 години и сега и двамата страдаме. Цялата и заплата отива за да покрива кредита и всички планове за семейство, бъдеще и т.н. направо се изпариха. За съжаление в сравнение с Полша и Унгария, тук кредитите във франкове са много малка част от всички дадени кредити (говорим за 1-2%), докато в онези държави процентите за близо 50. Малко ми е странно да го повярвам след като аз лично познавам 3-ма човека с такива кредити но да приемем, че е истина. Та това ме навежда на мисълта, че никой няма да обърне внимание на нашия общ проблем. Смело мога да заявя, че ще подкрепя всяка една предложена инициатива за противодействие на пощенска банка, но просто за момента аз немога да достигна до разумна такава.

 75. Поздравления, Иванов! Но в напълно оправданата си еуфория пропускате да отчетете разликата между рефинансиране във фиксирано евро и рефинансиране в един полудял франк.

  За нас – жертвите на това пазарно безумие – рефинансирането в момента е най-титанично глупавият и пагубен ход. Все едно Пощенска да ни боцка с острието на ножа, а ние да си го забодем до дръжката.

  Няма логика да си прекарам ЦЕЛИЯ дълг през пиковия курс на франка – въпрос на време е швейцарците да изреват на умряло и най-сетне да прибегнат до ефективни инструменти за озаптяване на валутата си, и тогава първоначалният ми дълг (обърнат в левове) ще намалее, но аз ще съм го „замразила” във върховия му размер, и то на по-висока лихва.
  То ако ставаше така лесно (с едното просто рефинансиране), в Унгария, Румъния и Хърватия нямаше да дирят лек за проблема чак на правителствено ниво.

  Единственият ни що-годе смислен вариант е рефинансиране пак във франкове, но на по-ниска лихва. Защото CHF LIBOR вече е удобно нисичък, но банките си правят оглушки за старите клиенти. Остава да видим дават ли някъде още кредити във франкове, но на по-приемливи лихви – като за чисто нови клиенти.  Ама се съмнявам. Намислила съм да проверя. Някой наскоро ми каза, че май в Райфайзен още отпускали такъв кредит…

 76. Аз се измъкнах от лапите на Пощенска!!! Рефинансирах си кредита в друга банка при много по-изгодни условия и лихва и въпреки разходите по 4% наказателна лихва в Пощенска и новата ипотека в другата банка, спестявам солидна сума от разликата в лихвения процент. Моят заем не беше в швейц. франкове, а в евро, но въпреки това Пощенска ми вдигна лихвата 4 пъти за 2 год. и от 6,5 % стана 8,45 %. А в новата банка сключих договор на 6,79 %.
  Когато в Пощенска им казах, че съм одобрен в друга банка и поисках референция за остатъка по кредита, след час ми се обадиха да ми предложат да ми свалят лихвата с 0,15% без такса дори, но отказах. За жалост това е начинът – трябва да останат без клиенти, за да преосмислят цялата си банкова политика. Не чакайте сами да фиксират швейцарския франк или да намалят БЛП. Всеки, който си плаща редовно кредита, е добре дошъл клиент в друга банка. Само за информация: разходите по прехвърляне на заем от 35 000 евро /главница + наказат. лихва/ излизат 2500 лв – нова оценка на имота, заличаване на ипотеката в Пощенска и учредяване на новата. Тези пари ги избивам веднага с по-ниската лихва. Има доста кредитни консултанти, които ще ви посъветват безплатно има ли смисъл и колко печелите, ако рефинансирате заема си.
  Струва си да опитате само за да видите киселата физиономия на кредитния инспектор в Пощенска, когато му поискате формуляр за предсрочно погасяване :-)))

 77. Zdraveite. Az sa6to imam zaem v po6tenska banka i za sajalenie v 6veizarski frankove.Polojenieto ve4e stana mnogo seriozno i trudno za vsi4ki nas. Vsi4ki imame ogromno jelanie da napravim ne6to za da si oblek4ime ne6tata i sam sigurna 4e kakto az taka i vsi4ki vie sme izpra6tali molbi i jalbi do bankata no v kraina smetka pak ni6to ne postigame.V otgovor na tezi na6i iskania vinagi polu4avame varianti pak izgodni za bankata no ne i za nas.Napravo sme si obre4eni da pla6tame i tova e.Az si mislia da se obarneme vsi4ki zaedno na po- visoko nivo-napravo kam MINISTERSTVOTO NA FINANSITE,nadiavam se togava ve4e niakoi da ni 4ue i da ni obarne vnimanie, za6toto tova polojenie ve4e ne se izdarja.

 78. Драстичните мерки има кой да ги предприеме. 🙂
  „Ню Йорк таймс“: Готви се обвързване на швейцарския франк с еврото
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4031731

 79. Призиви за присъединяване в групата във facebook, коментари във форуми и какво от това? Франкът вече доближава курса на Еврото. Нито ние, нито някой друг може да повлияе на тази тенденция. Други, по-драстични мерки трябва да предприемем.

 80. Дълго си мислих как да се добера до ипотечно-франковата група във Фейсбук, без да си правя профил, но попаднах на вас – и това е нещо.
  Хареса ми предложението на dansim за „къде и кога“. Определено е по-добре на живо да си поговорим, пък дори от Пощенска да ни пратят Троянски кон, който да се представи за Павел или Ирена Митова. :))) Да заповяда!
  Има ли други желаещи за жив форум по франковите въпроси?
  Защото дата, час и място се уговарят лесно.

 81. Найстина да ни е честито за франка-ама на банките,а потърпевшите без жилища след някоя и друга година .Направо нямам думи -и аз съм сред многото прецакани

 82. Наисна присъединете се към групата във фейсбук : Ипотечни кредити в швейцарски франкове

 83. Здравейте на всички потърпевши с ипотечни кредити в швейцарски франкове. Дайте някакво предложение проблема ни наистина да бъде чут най- накрая и да се надяваме да се намери начин да се спасим по бързо от Пощенска банка. Наистина стига сме си коментирали едно и също , а дайте да се съберем и да направим нещо. Предложете къде и кога!?

 84. Да ви е „честит“франка на 2лв!

 85. Здравейте, приятели ужилени от пощенска банка и други подобни! Нещата с ипотечните кредити в швейцарски франкове излизат /излязоха/ извън контрол. И аз като част от хората споделили болката си имам ипотечен кредит в швейцарски франкове изтеглен 2008г. и с покачване на БЛП и обменния курс вноската ми е на път да се удвои. Трябва да се намери механизъм за оказване на натиск върху самозабравилите се банкери. В цял свят в дни на финансова криза лихвите се намалят за да са в състояние кредитополучателите да си внасят вноските, а при нас нещата естествено са на обратно. Ако не се вземат мерки от страна на държавата или от банките /което е малко вероятно/ лошите кредити в швейцарски франкове ще растат лавинообразно. Хора трябва да се обединим и да покажем, че не сме жалки овце…, защото докато чакаме светлото бъдеще и поевтиняването на франка някой трупат пачки на гърба на народа.

 86. И какво предлагаш да направим? За да придобие проблема гласност трябва да излязат хиляди хора и пак не е гаранция, че някой ще ни чуе. За банката е супер добре, че в момента франка е скъп и много добре са си направили сметката, че ще се получи така като раздаваха на куцо кьораво и сакато кредити във франкове преди 3 години. Така като гледам изгледите са в най-скоро време (до месец-два) франка да се изравни с Еврото. Т.е. вноските стават почти двойно на каквито бяха преди 3 години. Не виждам как някой изобщо ще се замисли да направи каквото направиха в Унгария със заковаване на форинта с франка. Ще ти кажат – „Ами тук има вече валутен борд с еврото и това е положението“. Крайния вариант е масово спиране на обслужването на кредитите и тогава самата банка ще пропищи и ще излезе с някакво решение. За момента единственото приемливо решение което ми предложиха е намаляне на вноската с 30% за следващите 6 месеца като разликата се начислява на останалите вноски до края на периода. Остава да чакаме и да се надяваме дълговата криза да бъде овладяна и тъпите инвеститори да спрат да купуват тоя франк. Незнам и Швейцарската икономика докога ше мълчи и не усещат ли вече проблем заради скъпата си валута.

 87. Stiga ste komentirali edno i sa6to! Daite da se saberem i da napravim ne6to! Stiga sa se gavrili s nas!

 88. И аз забелязах повишението на БЛП на Пощенска и очаквах лихвата ми да бъде вдигната след поредната падежна дата, но тя остана без промяна. Днес получих писмо, с което ме уведомяват, че понеже съм „техен лоялен клиент и си плащам редовно вноските“, лихвата по моя кредит няма да бъде увеличена“. Въпреки това, откакто научих за повишението на БЛП, веднага пообиколих банките, проведох разговори и вече съм в напреднал етап на подготовка на документите си за рефинансиране на заема в друга банка. Лихвата в Пощенска е толкова висока, че разликата с новата лихва покрива и глобата за предсрочно погасяване в Пощенска, и разходите по новата ипотека, че и дори малко повече пари ще изтегля.
  Всички клиенти на гръцките банки ще „отнесат“ косвено гръцката криза. Банките няма да фалират, но ще повишават лихвите си, така че хората да са принудени да си върнат бързо парите, банките майки ще си прибират в Гърция.
  Затова който може да се спаси от Пощенска и другите гръцки банки, да го направи час по-скоро.
  Поздрави!

 89. И аз съм с ипотечен кредит в швейцарски франкове. няма лошо . Но когато трябваше да тегля кредит и при посещението ми в пощенска банка за да проуча как соят по принцип нещата с тегленето на кредити т.н. кредитен инспектор ме убеди усложливо в сигорноста на швейцарския франк. Не ме интересува кой колко взима ,по-ва ажно за мен е да си плащам кредита.
  Във Унгария вече предприеха мерки правителството и централната им балка въведоха валутен борд на франка за определен период от време и от 220 форинта за франк те го стопираха на 180форинта за франк точно за да могат хората да си обслужат кредитите . Защо тук нищо никой не прави,защо когато отидеш в една банка не ти обясняват нещата както трябва а гледат да те зарибят . След като банките се защитават от всякакви рискове на 1000% кой ще защити потребителите. Предлагам нещо да се направи да се събираме и да пишем писма до правителство за някакви мерки които да удовлетворят и нас и банки

 90. Здравейте,
  Аз съм една от многото потърпевши, които взеха ипотечен кридит от ПБ в швейцарски франкове. Да не говорим, че консултантът, който получава комисионни от тази банка, горещо ме посъветва да взема кредита си в тази валута – явно стимулиран от тях /сигурно взима по-голяма комисионна за този вид кредити/. Още в началото в първата година на кредита ми, банката увеличи лихвения процент без реална причина /не е имало увеличение на ЛИБОР-а на франка или друго основание/. Сега курсът на CHF скочи от 1.22 на 1.695 и аз като много други хора трудно покривам вноската си. Да не говорим, че кредитът ми има безумна такса за предсрочно погасяване, която никъде в ЕС не би била приемлива. Не е ли достатъчно на банката, че вноската ми се увеличи с около 200 лв. само заради курсовите разлики, а налага и увеличение на лихвите и още сума ти безумни такси? Веднъж оттърва ли се от тази банка, вече няма никога да имам отношения с нея и ще съветвам за същото всичките си близки и познати!!!

 91. честито на всички фенове на пощенска банка, вдигат абсолютно всички лихви отново. Просто вече не виждам шанс да се отървем – то това си е ново Гръцко робство направо!

 92. Здравейте, само погледнете коя банка има най-много отрицателни отзиви.Открай време,все някои пие кръвта на българския народ,то не бяха османлий,немци е дойде време и гръцките банки да правят същото .
  Аз, също имам кредит,от 45000 евро,първо плащах по 600 лв.,изведнъж без да бъда уведомен вноската стана 700 лв.,вчера на 11.07.11г получих есемес .че отново вдигат лихвата, понеже ЕЦБ била вдигнала лихвата.А ,кой ще ми каже предишната причина?
  Е ,кой ще ги озапти тези гръцки мошеници?
  След, като няма държавни институцийq;маи трябва да се молим на господ
  Хора, даите да направим нещо по въпроса,защото го прекалиха..

 93. Здравейте приятели! Поздравления на всички, които са се осмелили да напишат своите коментари. Аз също ще се включа и ще се постарая да бъда кратък. Крайно възмутен съм от Пощенска Банка и това е меко казано. Случаят ми е следният. Преди 1 година почина дядо ми, който е имал влог в банката 450$. Той има две деца, баща ми и ляля ми, които след неговата смърт следва да станат единствени негови наследници, тъй като съпругата на дядо ми(моята баба е починала преди 20 години). Добре, но баща ми е починал още преди 2 години, т.е. аз и сестра ми ставаме наследници на баща ни. Леля ми отива в банката и изтегля цялата сума, като представя удостоверение за наследници, на което естествено пише, че баща ми е починал, но явно тя ги е прекарала, като не е показала втората страница от удостоверението, което включва нас като наследници на баща ни, а и служителят в банката е проявил супер небрежност, като не го е поискал. След като разбрах за случилото се, отидох в банката, а от там „Пишете жалба“. Написах жалба и получих след няколко дни писмен отговор, че банката си е спазила процедурата по изплащането на наследството и нищо повече не може да се направи. В отговора пише, че тъй като баща ми е починал следва ляля ми да е единствения наследник. Питам аз: А ЗАЩО БАНКАТА НЕ ИЗИСКА УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА НАСЛЕДНИЦИ НА ПОЧИНАЛИЯ МИ БАЩА??? Такава небрежност от тяхна страна… Естествено заведох съдебно дело срещу банката и сега чакам насрочване на дата. Банката знае, че е виновна и ще си плати, само че двойно, тъй като разходите по делото в края ще си ги поеме тя! Е, неуспях да бъда кратък, ако и да спестих доста подробности.

 94. Имам ипотечен кредит в швейцарски франкове изтаглен от пощенска банка.След увеличаване на курса на франка и увеличаване на лихвата отправих запитване до банката ,за съжаление не получих удоволетворяващ отговор освен това ,че съм длъжна да спазвам договора. Преди това преструктурирах кредита и „облекченията „които предлага банката при реструктъриране на кредита са плащане на лихвата за сметка на главницата.Отпратих жалби до БНБ и Комисията за финансов надзор и от тях не получих отговор .БНБ извърши проверката по моята жалба само по обяснения на ПБ.т.е без да поискат от мен договор и дръги документи.Отговориха ми ,че кредита ми е реструктуриран и че банката е предприела облекчения.Отправих второ писмо до БНБ с въпрос състоящ се в това какво ще се случи с облекчените плащания след изчерпване на лихвата и какво ще се случи с непогасената главница? Отговор не съм получила .Писмото е изпратено на 2.2.2011 г.Посъветвайте ме какво да предприема?

 95. За да успеем в битката срещу Пощедска банка според мен трябва да създадем необходимата организация, като например
  “ АСОЦИАЦИЯ НА ИЗМАМЕНИТЕ ОТ ПОЩЕНСКА БАНКА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА И ФИРМИ „. Само тогава имаме шанс да успееме. Ние протестирахме самостоятелно
  и успеха беше са частичен. Единствено ни
  беше обърнато внимание от К. Пенчев Омбудсман на България. Той изпрати две писма на Иван Искров в Народна банка и
  Симеон Дянков в министерство на Финансите, със становището, че едностранното увеличаване на лихвите от
  Пощенска и др. банки е нарушение на българската коституция. Но за да не свършат нещата до там трябва да се обединим и направим колективен иск
  срещу банката. За да не утежнявам повече
  написаното спирам до тука.
  За да се разбере какво правим ние съм
  включил писмото до централната банка
  и писмото на К. Пенчев.

  До управителя на Българсата народна банка на вниманието на г-н Иван Искров
  Копие: Министерство на финансите
  Телевизии – БТВ, Нова телевизия, ТВ7, БНТ

  Ж А Л Б А
  от Младен Серафимов Михалков
  управител на фирма ИИКО ЕООДживущ на ул. Извор 1А, кв. Симеоново София
  имейл: m.m@iiko-bg.com, тел. 0878659774

  Относно поведението на “ Пощенска банка „, която сключва договори за кредити
  със своите клиенти на ниски лихвени проценти и след това ги увеличава едностранно, като в настоящия момент вместо да върне процентите на първоначалните им нива обявявайки,
  че излизаме от кризата, зарибява нови клиенти с ниски проценти, които в последствие нищо не им пречи отново да ги вдигнат, тъй като този процес никой не го следи и регулира. В тази връзка искам да обърна внимание, че банките са обществено значими и не могат да бъдат оставени без никаква регулация и контрол.

  Към жалбата съм приложил:

  1. Изложение по случая с отговор-писмо на Омбудсмана на България г-н Пенчев
  2. Оздравителен план предложен на Банката от нашата фирма, който разбира се
  не беше приет и защо ли да го приемат, като са едновластен господар на ситуацията
  докарана до това положение от самите тях.

  Ви сте последната инстанция, призована от закона да следи и регулира тези процеси,
  след което остава само граждаското общестество организарано чрез социалната мрежа.
  Повярвайте ми това ще се случи ако не обърнете никакво внимание на проблема.
  ( Напр. си представете едно организирано в мрежата масово не плащане по кредитите, което е напълно възможно, тъй като и без това хората и фирмите са докарани на ръба на оцеляването.)

  18.03.2011 г. С уважение:
  София / инж. Мл. Михалков /

  Омбудсманът препоръча на министъра на финансите и на управителя на БНБ да предприемат действия за защита правата на потребителите на услуги, предоставяни от банките

  София, 02 март 2011г.

  По повод подадени до него жалби, омбудсманът констатира проблеми, свързани с нормативната уредба и дейността на банките, като изпрати препоръки до министъра на финансите Симеон Дянков и управителя на Българската народна банка Иван Искров. Според него, правата на гражданите като потребители не са защитени в достатъчна степен и често са нарушавани от кредитните институции.

  Основният проблем е едностранната промяна на лихвения процент от страна на банките и съдържането на неравноправни клаузи в общите им условия. В чл. 58, ал. 1, т. 2 от Закона за кредитните институции липсва критерият „обективност” при промяна на лихвения процент. „Редакцията на разпоредбата дава възможност на банките да определят условията, при които може да се променя лихвата по кредити, без да спазват някакви установени критерии. По този начин няма възможност за контрол от страна на БНБ доколко условията, определени от банката, при които може да се променя лихвата, са обективни и оправдани или са средство за необосновано прехвърляне на определени рискове от кредитната институция на кредитополучателите” – категоричен е омбудсманът. Той напомня и за разпоредбата на чл. 144, ал. 2 от Закона за защита на потребителите, според която „доставчикът на финансови услуги си запазва правото, при наличие на основателна причина, да промени без предизвестие лихвен процент, дължим от потребителя или на потребителя …”.

  Липсата на критерии за условията, при които може да се променя лихвата и несъгласуваността на нормативната уредба, води до различно тълкуване на задълженията на кредитните институции и създава предпоставки за нарушаване правата на потребителите. „На практика се оказва, че законът позволява на банките да променят едностранно лихвените проценти, без критерии за условията на тази промяна и без контрол” – констатира омбудсманът. Това е нормативно позволено и в Закона за потребителския кредит. Основният проблем е в дефиницията на „референтен лихвен процент” – лихвеният процент, който кредиторът използва като базов при изчисляване на лихвения процент по кредита. Съгласно закона, той представлява пазарен индекс или индекс, който се изчислява от кредитора по определена от него методология. В писмото си Константин Пенчев пише, че с тази дефиниция отново се дава възможност на банката едностранно да променя лихвения процент, като избере опцията референтният лихвен процент да е индекс, изчисляван по определена от нея методология, която не подлежи на контрол и няма нормативно определени изисквания за включените в нея показатели. „Действащата уредба не кореспондира с чл. 19, ал. 2 от Конституцията, съгласно която законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя. Възможността да се променят едностранно договорите за кредит, без обективни критерии за условията на тези промени, поражда съмнение за противоконституционност” – заявява Пенчев.

  В писмото си омбудсманът изразява подкрепата си към приетия Закон за ограничаване на плащанията в брой, позволяващ плащането на задължения към бюджетни предприятия да се извършва чрез картови плащания на ПОС устройства, без гражданите да дължат банкови комисионни и такси. Той е категоричен, че по този начин се решава проблемът с неприемливата практика банковите такси за транзакцията да надвишават самото плащане – въпрос, по който е сезиран многократно.

  Константин Пенчев настоява за максимално бързо прилагане на закона. „Отчитам интересите на търговските банки и сложността на проблема, но за да не остане нормативната уредба само хубава идея, апелирам, като компетентни органи, да направите всичко необходимо в рамките на правомощията си, сроковете за преминаване към този вид разплащане да бъдат възможно най-кратки” – пише Пенчев.

 96. dano

 97. hora i dase jalvame nadali nqkoi htene 4ue.ami kraino vreme e da napravim nehto.i az s6m postradal i prodaljavam da stradam kato vas.samo 4e maq kredit e za 20000 lv.nie sme sviknali se nqkoi dane ma4ka.mislete kakvo trqbva da napravim po vaprosa.nie sme hilqdi a tqe edna.

 98. Здравейте!
  Нека и аз ви кажа колко некоректна банка е тази Пощенската.Преди години изтеглих заем на стойност 4200лв.След около 2 години останах без работа за около 6 месеца,през които неможех да правя вноските си.Естесвено уведомих банката за това като им показах и решението от социалните.И уж всичко беше наред.След това започнах отново работа и започнах да си внасям отново.Миналата година от банката ме поканиха да си поговорим за кредита ми.Искаха да ми го рефинансират,но да си намеря поръчител.Е неможах да си намеря и отново си говорихме като накрая стигнахме дотам,че ми бе казано засега да си продължавам с вноските.Е продължих и до сега,вече година и половина без прекъсване.Да ама познайте какво-ПОЩЕНСКА ПСЕВДОБАНКА ме осъдила нищо че съм си внасял.Е интересно е как съдът е приел документацията им и как ме е осъдил при положение,че си плащам???Странно ,нали.Говорих със съдия изпълнителя и той ми обясни,че това си били отношения между мен и банката,а той само си вършел работата,която му възлагат.И сега търся добър адвокат за да ги осъдя защото не може да продължава така.Ако някой от вас знае за такъв добър адвокат,който може да ги съсипе нека го публикува тук.

 99. Здравейте отново хора…Пощенска Банка продължава с психическия тормоз върху мен…непрекъснато ми се обаждат и даже ме заплашват със запор на пенсията ми!?В каква страна живеем?Как е възможно банката да предложи услугата-Застраховка Кардиф, а в същото време да изисква пари от мен при положение, че съм нетрудоспособна и имам тази застраховка, която би следвало да покрие поне няколко вноски от това което дължа?Трябва да осъдиме това безобразие-вземат ни здравето…

 100. Здравейте на всички потърпевши,
  Аз също съм една от вас. През 06.2008 изтеглих потребителски за 19000лв. Още през 08.2008 ми вдигнаха лихвата и после през 09.2008 отново. А уж бях на преференциални условия. Няма такава некоректна банка. година след това изпаднах в затруднение и закъснях с вноските. Няколко пъти ходих да ги моля да направя рефинансиране, но ми отказаха. Сега когато вече мога да наваксам закъснението и ходих да искам да ми увеличат вноските и да разхвърлят просрогието за останалия период пак ми отказват. Естествено и мен ме тормозеха денонощно, но аз подадох жалба в прокуратурата за тормоз. След това тетормозът спря. внасям си всеки месец по 1 вноска, но просрогието стои. Разбрах миналия месец, че кредита е съдебен въпръки, че внасям. Въжте какъв парадоск КРЕТИТА Е СЪДЕБЕН, НО БАНКАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА СИ ВЗИМА ВНОСКИТЕ. ЕМ СИ ИСКА ЦЯЛАТА СУМА ЕМ ПРИЕМА ВНОСКИТЕ. Забравех да кажа, че съм внесла 26 вноски о тридесет и една до момента,не са поредни месеци/ два месеца не мога да внасям, после 6 месеца внасям после пак 2 не внасям/ а им дъжа дължа 20145лв. Как става така не разбрах. Аз отидох при адвокат и ще водим дело. Съветвам всички да си потърсят правата.
  НЯМА ТАКАВА НЕКОРЕКТНА БАНКА. НЕКА ВСИЧКИ КАТО МЕН ДА ОТИДАТ ПРИ АДВОКАТ. КОГАТО ЗАВЕДИШ ДЕЛО СПИРАШ ДА ПЛАЩАШ ДО ИЗЯСНЯВАНЕТО МУ. НЕКА ВИДИМ ТОГАВА, АКО ВСИЧКИ ЗАВЕДАТ ДЕЛА И СПРАТ ДА ПЛАЩАТ ТАКА ЛИ ЩЕ БЪДЕ!

 101. Zdraveite! Bili mi kazal niakoi kam kogo i kade da se oberna za pomosht,po povodfinansirane za malak semeen biznes.Predvaritelno vi sam blagodarana.

 102. Виждали ли сте банка в която всички кредитни карти се обслужват от една банкова сметка.Е това е Пощенска банка!
  Поискайте си договора за кредитна карта която не сте искали, но ви е била пратена по пощата!!! Разбира се договор няма.Извлечение по сметката няма!!!
  И това е Банка?Къде спи прословутата комисия за банков надзор.Никакви проверки никакви инспекции.Не случайно мнението на Германия и Франция ,а и на цяла Европа е че сме мошеническа държава!Ние обикновенните потребители имаме всякакви задължения А БАНКИТЕ НИКАКВИ!

 103. През 2006г изтеглих потребителски заем 6000 лв. от Пощенска банка. През 2008г имах възможност да погася остатъка от заема 4376 лв., Бях забравила за него до момента в който не получих писмо, че дължа още 511 лв +250 лв лихви. Моля някой да ми обясни как става това? Аз обаче мисля да не отстъпвам и да заведа дело сещу банката!

 104. Здравейте,
  преди 3 години теглих кредит не изтеглих цялата и оставих в сметката 4500лв.Пуснах молба да ми теглят от сметката и ми казаха че имам пари до февруари 2012 а ми се обаждат сега и ми казват че съм в просрочие 2 месеца кажете ми какви са тиа хора

 105. НАГЛЕЦИ !!! ПРИ ВСЯКО УВЕЛИЧЕНИЕ на ЛИХВИТЕ ПО СТАРИТЕ кредити , от МЕДИТЕ научавам как лихвите в Пощенска са „паднали.В моя случай ‘намалението“ ми струва по 288 евро на месец в тяхна полза, т.е. УВЕЛИЧЕНИЕ. Да не говорим за ежегодните такси за управление, за които дори писма не ни се полагат.Както и застраховки, които не ни покриват нищо, сатова: БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И Всички нас от най великите банкери с неустановен произход.

 106. vsichki govorite za zaplahi ot bankata s mutri , az sashto imam zadaljenie kam tqh s potrebitelski kredit,no v momenta nqma prosto kak da go plashtam.Interesno mi e kato zaplashvat s mutrite im neznam izobshto pri nqkoi dali sa doshli vaprosnite mutri i kakto e pisal po gore com11 te narushavat zzld i togava moje i izobshto nishto da ne im izplatq

 107. ВЪЗМОЖНО НАЙ-СКАПАНАТА БАНКА ОТ ВСИЧКИ (ИМАМ ОПИТ И СМНОГО ДРУГИ), СУПЕР НЕКОРЕКТНИ, НАЙ-ВИСОКИТЕ ЛИХВИ (ВДИГАТ ГИ МАЛКО СЛЕД КАТО СИ ВЗЕЛ КРЕДИТА), ПО НИКАКЪВ ПОВОД НЕ ТИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА РАЗГОВАРЯШ С ТЯХ, ДОРИ И НА ПИСМЕНИ МОЛБИ, ЖАЛБИ, НАЗНАЧЕНИ ВЪТРЕШНИ ПРОВЕРКИ И Т.Н. НЕ ТИ ОТГОВАРЯТ. РЕШАВАТ ВСИЧКО ЕДНОСТРАННО В ТЯХНА ПОЛЗА РАЗБИРА СЕ. БЪДЕТЕ СИГУРНИ, ЧЕ КЪДЕТО И ДА Е ДРУГАДЕ Е ПО-ДОБРЕ.

 108. Здравейте!Аз предлагам да съберем колективен иск и да осъдим Пощенска Банка в Страсбург!Това е една изключително манипулативна банка, в която работят НЕпрофесионалисти а само нагли и арогантни служители!!!Ще обясня накратко какво ми се случи…
  Вече от 7 години съм лоялен клиент на Post Bank, НО те се оказаха нелоялни спрямо мен.От миналата година няколко пъти подавах молби за увеличаване на кредитния лимит, но получавах откази незнайно защо при положение че отговарям на всички критерии…На 23. 06. 2010г, претърпях операция на жлъчката и бях неработоспособна, точно поради този факт не успях да погася месечното си задължение и вече втори месец се бавя с вноските, защото като по голяма част от българите изпаднах в финансова криза… очаквах че от измисленото застрахователно дружество“КАРДИФ“, ще изплатят поне едната вноска но уви…независимо че им представих Епикриза, получих писмо в което пише че искането ми е неоснователно-а през това време непрекъснато ме безпокоят по телефона невъзпитани и нахални служители от отдел “Вземания“, сякаш дължа милиарди и независимо че при всяко едно обаждане съм им обяснявала защо не съм погасила сумата по кредита -защото съм била неработоспособна и защото очаквам че след като съм плащала и застраховка от там да покрият вноската, те продължават да ме притесняват…Възмутена съм от Пощенска Банка-Както имаме задължения, така имаме и права!!!Да си потърсим правата, все пак има конституция.
  Не се захващайте с тази банка(съвет)
  С уважение-Искра Христова

 109. zdraveite ,az imam kreditna karta kam po6tenska banka koqto ne e pla6tana ot 4 godini ,blokirana e izteglen e celiq krediten limit,be6e s telefon na izpla6tane po 50 lv na mesec ,koito sa6to ne e platen .interesnoto e 4e nikoi dosega ne mee potarsil za6toto si smenih li4nata karta i adresa mi e drug .zvanqhme do centralata im v sofiq za da vidq za teq 4 godini kolko e narasnal kredita i ot tam mi kazaha 4e na moe ime nqmam nikakvi zadaljeniq .Nqkoi moje li da mi obqsni kakvo zna4i tova?

 110. Аз само искам да допълня, че с даването на личните ви данни на разни биячи, които да ви посещават Пощенска банка нарушава ЗЗЛД и трябва да поеме отговорност за действията си, а не да и се разминава и да продължава да си дига лихвите и да дере кожите на хората, които се борят за хляб.

 111. МОля не теглете кредит в Пощенска банка. Вдигнаха ни лихвата с 4 % за една година. Дори не получихме едно уведомително писмо за това. Днес говорих с една служителка и тя вдига рамене относно лихвите. Говореше се ,че ще намалят лихвите за лоялните клиенти.. нищо подобно. Те продължават да ни тъпчат и все повече хора закъсват!
  Я си вдигнете лихвите в Гърция и си мъчете гърците, не нас…

 112. Ето ви една тема без коментар надявам се да е полезна поне за тези които не са пили от студената вода…
  http://blog-this-shit.blogspot.com/2010/02/13.html

 113. Истината е една попаднеш ли в този омагьосан кръг измъкване няма.
  Също като повечето от писалите тук сме попаднали във финансово затруднение, ис ме в просрочка 2 месеца телефония тормоз е непрекъснат. Една служителка вече ни заплаши, че преди да стигне до съдя изпълнител, са щели да ни се случат много по страшни неща.
  Като цяло те предлагат нова игра наречена предоговаряне на вече съществуващото ти прецакване.За момент може да се отървете но това е само за момента.Защото бъдещото ви предоговаряне отново ни вкарва в още по тъмен тунел без изход.Може ли за някаква жалка сума равняваща се на 2 вноски по 160 лв. да ви дадът на съдя изпълнител и да ви запорират имот и да го продадът. Оказва се че може. Някога имаше една такава приказака Америка държавата на не ограничените възможности… дрън дрън в света има само една такава държава с името България! с писане тук и там нищо не може да се промени.Или както са казали хората кучето си лае а кервана си върви.
  За съжаление е така. Тук всички сме свиканли да се правим на велики а като трбва да се прави нещо се крием като мишлета и всеки мисли единствено и само за себе си!
  Взмете пример от Гърците за най малкото нещо са с хиляди на улицата. Но ние сме Българи който са свикнали с това да ни извиват ръцете и гръбнака!Така е било 200 години по време на Гръцкото робство 500 години по време на Търското и както се вижда вече ни е вродено по наследство.
  За тези който сме се набутали в тяхната игра и играем по тяхната свирка не ни остава нищо друго освен да си плащаме невежеството! Тези който четат този пост да се замислят преди да отворят вратата на банка!
  Някога е много хора са си държали парите не в банки а под шалтета килери или каратко казано „БУРКАН БАНК“ моят апел е към всички който имат спестявания и ги държат в банки да си изтеглят спестяванията, да видим с какво ще оперират Банките?
  Банката не произвежда продукт или поне не в България! Банката няма пари! Парите са на вносителите! Какво е Банката в Български варянт тогава? Законен рекетьор може би ? Ако сте просрочили вноска от 200 лв трябва да унищожи труда ви за цял живот ли?
  Да погледнем от другата страна на въпроса дапускаме че лицето Х
  има 300 000 лв хиляди спестявания в банка сценария е следния>
  Банката фалира държавата е я задължава да ви плати минимума остатъка от сумата кой ще ви го плати? Какво ще вземете на банката? Преди много години имахме спестявания в банка Х която фалира, сега пък имаме кредит в банка Х каква е равносметката?
  Банката е на далавера повече от 100 % и в двата случая.
  Разликата че преди години пихме студена вода по един сценарий,
  а сега ще пием гола вода по друг.
  Нкарая остава старата истина „Буркан банк“ е да ама не „Петко Бочаров“ как като вече ни задължават всичко да минава през банка? На практика излиза че Банките и Управляващите ни май играят в един екип. Банката е просто един инструмент с които ни манипулират и държат в крепостничество. тези хубави рекламки дето въртят по ТВ за апетитните кредити се въртят с парите на тези които са просрочили някоя вноска и приканват новите си жертви.

 114. всички сме на това дередже няма кой да ни защити даваха ни кредити без залози и т.н. сега като стегна кризата аз исках отсрочка на за 3 месеца защото прецених че тези месеци са трудни те ми отказаха а тръбят навсякъде как намаляли лихвите как разсрочвали кредити няма никаква истина в това добре хайде аз закъснявам за вноските но има хора заложили къщи и като не могат да плащат им ги взимат ние сме заложници на тези банкови и небанкови институции дано да дойде време никой да няма нужда от тях .Всъщност не е лошо да ги има но доколкото съм чувала лихвата годишна в Италия е 1-2% не повече така не е ли разумно кажете .Ние се превърнахме във затворници на банките .Дано Господ ни помогне.

 115. i az imam zaem kam tqx ne sa korektni imam dve deca a parite ot mai4instvoto ne sa mi prevejdani ot oktomvri mesec sega sam s 4 vnoski na zad ako do 3 dni ne vnesa symata ot dvesta lv 6te me sadqt i stava lo6o egati i bankata kak se jivee s 70 lv na mesec pitat li se 40 lv za gradina s dr 30 koe po napred pampersi ili ne6to dr kajete????

 116. НЕ ХОДЕТЕ В ПОЩЕНСКА БАНКА ПО НИКЪКЪВ ПОВОД особено за кредит, най-некоректната от всички банки

 117. СРЕЩУ СУМАТА ОТ 1200ЛВ.-1500 ЛВ. ЗА УСЛУГАТА,СЕ ДАВАХА ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИ ИЛИ КРЕДИТНИ КАРТИ ДО 10000 ЛВ.КАТО ВЪПРОСНОТО ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ,АКО НЕ СЕ ОСИГУРЯВА,ВЕДНАГА ЗАПОЧВА ДА ГО ОСИГУРЯВАТ, КЪМ НЯКОЯ ИЗМИСЛЕНА ФИРМА.РАЗПОЛАГАМ СЪС СНИМКА НА ЖЕНАТА, КОЯТО ОТПУСКА ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИ ДО 10 000 ЛВ., СРЕЩУ СУМАТА ОТ 1200ЛВ. РАЗПОЛАГАМ С КООРДИНАТИТЕ НА ЛИЦЕТО КОЕТО ДАВА ВЪПРОСНИТЕ КРЕДИТНИ КАРТИ-AMERICAN EXPRES,VISA(телефони,адрес,месторабота и неговият посредник,който набира изпаднали клиентите,които се съгласяват на тези карти,като си заплащат за услугата 1500лв. ).Разполагам с тел.номер на човека ,които отпуска жилищни кредити от Пощенска банка.).Знам,че си слагам с тази информация“главата в торбата“,но това обръщение ,ще бъде насочено към Страсбург,защото тук живеем в страната на абсурдите.Готова съм да ангажирам с цялатя тязи информация , медиите и съюза на потребителите. Не мога да поддам жалба в Пощенска банка,защото застрашавам ,както моя живот,така и на семейството ми.За една година,сменявам три пъти квартирата,защото ,за трети път се обръщам към Вас.Моят проблем е ,че не ми трябват тези кредитни карти,при положение ,че съм по майчинство и никога не съм подавала,каквито и да са документи или молби за тези карти.Уважаеми лица представляващи и работещи в Пощенска банка,абсурдно и глупаво,някой да ми взима личната карта и да борави с моите данни.Никога не съм имала нужда,и никога не съм се обръщала за каквато и да е услуга от Вашата банка.
  ПРИ ИНТЕРЕС НА ГОРЕПОСОЧЕНОТО,ЩЕ РАЗКАЖА ПО ПОДРОБНО И ЩЕ ПОСОЧА ЛИЦАТА ЗА КОИТО ЗНАМ,И ОТ КЪДЕ НАУЧИХ ЗА ТЯХ!!!

 118. Ситуацията е следната: през лятото на 2005г. е изтеглен кредит в размер на 1050 лв. ,съответно е придобита Юролайн карта, без да бъде искана такава.Внасят се месечните суми , след което , някъде през 2007 година пристига писъмце (държа да отбележа , че срокът за внасяне на сумата без наказателна лихва беше до 8-мо число на месеца , а „писмата“ от Пощенска банка пристигаха не по-рано от 12-то , като няма нито едно изключение , т.е. някое да е пристигнало на 7-мо например, не знам банката ли е виновна , или пощата, нали е Постбанк , може поне да си праща глупостите навреме ), в което пише колко се дължи този месец , колко е минималната вноска и пр. и пр. , но общата сума ,която е дължима , вече не е 1050 лв , а изведнъж надебелява нахално на 1550 (?!).Следват безпредметни скандали по телефона ,разни заплахи, обиди , както и контакти с финансова къща , които довеждат до любопитен резултат.Оказва се , че договорът по „новия“ кредит не е подписван от лицето , от което се изисква сумата. Също така , от Пощенска банка твърдят , че вноски изобщо не са внасяни (странно , за 2 години и половина всеки месец на кого сме пълнили торбичката с пари , на Осама ли ?!), както и че от въпросната карта Юролайн са теглени пари , което , заклевам се , не е така ,тъй като при единствения опит да се провери състоянието й (през 2005 г.) банкоматът изписа нещо в смисъл на „не можете да извършвате операции с тази карта“).Както и да е , тепърва предстоят живописни и емоционални моменти с Пощенска банка , но се схваща основната идея – опит за измама , некоректно отношение , липса на резултатност от общуването със служителите.По въпроса за обслужването на клиентите – имам разнородни впечатления : от обслужване за 3 минути до „такова име не фигурира в базата ни , не можете да внесете“. Това , че обикновено работи максимум една каса , също е вярно – веднъж стоях и се взирах в небитието за известно време , в очакване касиерка да се материализира на стола подобно на индийските факири, което и стана, но не дойде от въздуха.Тя явно ме мразеше за нещо , и ме обслужи с погледа , пазен само за отбрани врагове. Не че исках да се смее насреща ми и да подскача от радост , но хладно „добър ден “ би било прекрасно начало. Като цяло , Пощенска банка е една издънка , съвкупност от всички лоши характеристики , които могат се припишат на дадена институция.Очаквам всичко от нея 🙂 Накратко : не бъдете клиенти на Пощенска банка. Надявам се мнението ми да е помогнало някому , желая на всички прекрасен , безпощенскобанков живот 🙂

 119. вижте има един номер с които банката е пре*****та страна обаждат се и плашат защото ако ви съдят губят ,как става това ,много просто ,спирате да плащате изключвате си тел. и изхварляте писмата които ви пращат в един момент няма на къде завеждат изпалнително дело то се влачи няколко месеца пращат ви писмо че ще ви посети съдия изпълнител ,вие естествено не сте длъжни да сте си у вас ,търсят доход до 30%,ъада ви съди да заплатите на банката това което е до момента ,не бъдещите лихви ,разбира се това е ако нямате поръчител или ипотека и помнете съди ви административен съд не гражданско дело ,ако си вадите свидетелство там пише неосъждан и не може да ви вкарат в затвора ,колкото до мутрите ако доидат банката дали може да ви се изплати ?????

 120. Здравейте!Много сме в кюпа..
  И с мен е същото.Убиха се да ме притискат и заплашват с мутри..Имах три неплатени месечни вноски.След обаждане на поредния служител и обещание за „облекчаване“ по кредита с цел по лесното му погасяне преподписах договора.Така,до тук добре..Що за облечение е това – увеличаване на периода от 10 на 12 години с двойно по висока лихва от 9 на 17%..
  И какво правим в такъв случай? Прави сте хора ТОВА ТРЯБВА ДА СПРЕ!!!

 121. Вчера стана ясно че т.нар. Пощенска банка си вдига лихвите с по половин процент, тръбейки навсякъде че това било понижение.

  По-безочлива банка не съм срещал.

  Нямат ли край техните издевателства!

 122. Явно всички трябва да направим като Вас,Гражданина на БГ.Аз съм на същото дередже и немога да плащам.Всички трябва да спрат да плащат кредитите си в такива кризисни условия!Не съм подписвала договор,че ще изплащам кридита си в условиятя на зверска криза!

 123. Хора има лесно , аз от 4 месеца немога да си плащам кредита който не е обезпечен лихвата ми за 4 месеца е над 2000лева .
  А бе тея за маймуни ли на взеха , една от служителките заплашила жена ми с план Б на банката демек щяло да има бухалки после . Заради това аз опрощавам си сам кредита към пощенска мутренска банка или каквато е там.

 124. Пощенска банка работят с „Профи реал“ и се правят на нормална банка,но са абсолютни пирамиди и грабители.По същия начин „Бул Банк“ пък работят съвместно с „Джет“ и се правят на разсеяни. Хората обаче не пасат трева! „Париба“ и „Джет“ са едно и също, незнам дали знаете.

 125. Здравейте,
  Аз също имам кредит във въпросната така наречена банка. На този етап няма как да си го рефинансирам., след дълго ходене по офисите и много загубено време в тях, аз за себе си реших да направя следното, след като банката постоянно ме цака и извива ръцете с лихва. Винаги когато си плащам вноската ме карат да внеса малко по-вече от вноската, като аз за да съм спокоен, че всичко ще е наред внасям с 15 лева по-вече. Един ден, когато се замислих 15 лева на пръв поглед не са голяма сума, но 100 000 клиента (предполагам че има толкова клиенти с кредити, че и по-вече) по 15 лева !!!!!!!!!! хора това са 1 500 000 лева, който ние им оставяме да работят без да плащат почти нищо за тях. А аз когато питам, защо ми вдигат лихвата те отговарят, че ресурса им се оскъпил, когато човек погледне това, като сложим и фирмите, който се разплащат през нея и поддържат постоянно пари. Доста по-вече от въпросните 15 лева помислете какъв ресурс им оставяме почти безплатен.
  Всичко, което правя ми струва едно ходене до банков офис по-вече след като са си удържали вноската и си изтеглям това, което е останало.
  Ако всички недоволни го направят мисля, че за тях това ще е доста голямо наказание, защото те ще го усетят доста осезаемо. Знам, че това не е решение на въпроса, но мисля че е добра форма на протест и то ЗАКОННА. Така, че който иска да ги накаже за вдигнатата вноска нека се разходи един път в по-вече до офис след като му удържат вноската и да си изтегли това, което е останало, като сума.

 126. Напълно съм съгласен с изявленията на потърпевшите от тази профанска банка. Как въобще имат наглостта да се наричат Еуробанк. По подходящо име би било Първа гръцка селска банка. Служителите са супер профани не знам за мениджърката, която стана банкер или бизнесмен на годината. Със сигурност служителите са подбрани да са рядко прости-нито могат да ти обяснят продуктите както трябва, а на това отгоре се държат и арогантно. Колкото пъти отида при кредитните инспектори-все системата им засича. Но като гледам обявените антикризисни мерки-голям смях-тия искат да спасят бесещия се като му затягат още въжето. Но корена на злото са управляващите, които защитават банките, които в болшинството са чужди и естествено се разпореждат с печалбите си както намерят за добре. Комисията за финансов надзор и БНБ не си вършат работата и работят против своите избиратели. Със сигурност някой хора получават комисионни за да си затварят очите Няма закон за защита на потребителите на заеми. В другите европейски държави ти взимат само заложения имот примерно при ипотека, а не като тука да ти го обявяват на начална цена петдесет процента от пазарната цена(по настоя щем-седемдесет и пет) и това да става предпоставка за нагласени търгове, което е масова практика в нашата мила родина. Другия вариращ и важен компонент е „пазарната цена”-никой не уточнява пазарна цена при сключване на договора за ипотека или нова пазарна цена направена специално за производството.
  При последния случай нали се досещате кой печели, особен но при потъващ пазар на имотите както е сега.
  В заключение искам да кажа, че сами трябва да си искаме правата защото ония в София хич ги няма. Ако трябва проблема трябва да се раздуха до Европейските институции, потърпевшите да излезем на улицата и да им покажем на банките че няма да ставаме роби на антихуманна и грабителска политика. Дано да фалират такива банки, като Пощенска. По добре по малко банки но по качествени. Те са главните виновници за сегашното състояние на световната икономика и ние не трябва да ставаме техни изкупителни жертви и да плащаме заради тяхната алчност..
  За това Пощенска вън от България-не си желана тука-пожелавам ти скорошен фалит.

 127. Тази Банка пордължава да се гаври с нас! Забелязахте ли каква смешна реклама си пускат по вестниците! Тя обявява нови мерки в подкрепа! Та това е абсурдно, за каква подкерпа говорят?! Те ни ограбват посред бял ден и никой освен тази Асоциация не направи нищо по въпроса! Стига сме слушали колко е стабилна банковата система! Няма да бъде стабилна докато наистина не направят нещо в помощ на своите клиенти!

 128. Преди 5 мин. прочетох това:

  Пощенска банка обявява нови мерки в подкрепа на своите клиенти
  …..
  >>>
  2. Намалява с 50% годишната такса за първата година по всички кредитни карти Visa Classic и American Express, издадени по одобрени заявления, подадени в клон на банката в периода от 16 март до 30 април 2009 г.
  <<<
  А в повечето банки за първата година изобщо не се плаща такса.

  От три години се занимавам с тях, мога да напиша трилогия за безхаберието и некометентността.

 129. Тази банка (Пощенска) е ужасна. Служителите са некомпетентни но за сметка на това се държат арогантно. Вдигат лихвите си както си искат, дерат ужасни такси при предоговаряне, и като цяло са мега некоректни към клиентите си. Не мога да опиша накратко всичките си премеждия с банката щото ще тябва да пиша много дълго. Горещо препоръчвам на всички да не теглят кредити от Пощенска банка, освен ако не са мазохисти или търсачи на силни усещания, или имат много излишни пари за даване. За да подкрепя горе изложеното с факти ще ви кажа че имам потребителски кредит без поръчители в друга банка на който лихвеният процент е с 2.5 % по-нисък от ипотечният ми кредит в Пощенска банка. Изводите си ги вадете сами.

 130. А как ви звучи увеличение от 1130лв на 1500 в рамките на 8 месеца (вклчюващо 3 вдигания на лихвите)

 131. Пощенска са много зле. Правя това сравнение на база на впечатления и от други банки в които съм теглил кредити.
  За 2 месеца лихвата ми нарасна дотам, че вноската по ипотечен кредит в швейцарски франкове се вдигна с около 250 лв. Като прибавим и допълнителния риск (който аз така или иначе съм поел) от нарастването на курса на тази валута – стана към 300 лв, нагоре.
  За уведомяване и дума не може да става. Кредитните им инспектори са истински профани. Когато имаше причина вдигаха лихвите, сега се ослушват за намаляване и с вечните оправдания!
  Да ги запалим, ама и служителите да са вътре!

 132. Изтеглих потребителски кредит от Пощенска банка на 18.09.2008г при 12.9% лихва без поръчители.До тук добре.Това беше вторият път при който се доверих на пощенска банка и те ми дадоха поисканата от мен сума при този процент , които е с по-ниска лихва тъикато съм техен лоялен клиент.И до тук добре.Работя във много голяма строителна фирма в гр.Стара Загора и получавам добро заплащане за труда си.За тези само 6 месеца вече банката едностранно,без моето съгласие увеличи моята вноска която никак не е малка защото е за кратък период от време няколко пъти и от 272 лв сега плашам вече по 292.
  Настоявам правителството да приеме исканията на хората публикувани в саита тук и да наложи на банката с закон да не увеличава повече под никакъв предтекст лихвите по кредитите.

  Госпожи и господа банкери,не се опитваите да печелите от гърба на обикновенните хора, да не се превърне този ваш опит в един бумеранг и много скоро всички ние които имаме кредити от вашата а и от други банки в България да спрем едновременно да плащаме и тогава парите да останат в хората които са ги изтеглили.Хората в яда си са готови на всичко.Тогава ще ви видя как ще изплащате високите лихви на онези граждани които имат депозити при вас.
  Хаиде сега помислете малко и ще видите,че това е възможно.Побързаите защото аз вече започнах да правя подписка с която клиенти на пощенска банка спираме да плащаме тези ваши абсурдни лихви .

 133. Пощенска банка, според мен е сигурно най-некоректната банка спрямо клиентите си. Не е имало случай да получа известие за постоянното увеличение на лихвените им проценти по-рано от 1 месец след като вече съм разбрала на касата за поредното увеличение. Абсолютно неуважение към нас. Ние сме само дойни крави и нищо друго. Дали е същото отношение към клиентите им извън България, едва ли. Щом нашата държава не е наложила на банките правила с които да ни защити като нейни граждани, няма причина банките да го правят. Отвратена съм от Пощенска банка.

 134. Хора, това не банка. Това е някаква организация, неясно каква, неясно цели има и не е ясно какво точно прави с Българите! Не мога да намеря подходящи думи за тях. Как е възможно през ХХІ век в ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА да се случват такива неща?
  И АЗ ИСКАМ ДА ИЗРАЗЯ ОГРОМНОТО СИ НЕДОВОЛСТВО ОТ т.н. ПОЩЕНСКА БАНКА!
  Пазете се!

 135. Ползвам услугите на Пощенска банка ,лихвите се покачиха неимоверно много на ипотечните кредити с по 5 пункта това е убийство за малкия и среден бизнес.Явно целта е да загине този бизнес.Дай боже този път да сме единни и да успеем.

 136. до колкото знам уведомяването на клиентите за нарастналия лихвен процент не е политика на тая банка и другото, което знам че лихвата по ипотечен кредит в момента е 18%!!!!!! обирджии!!!!!!

 137. Искам да изразя огромното си недоволство от Пощенска банка, в която имаме ипотечен кредит.Освен че лихвите нарастнаха главоломно, банката те ограбва до такава степен, че не ти е в полза , а те убива-това е може би единствената банка която си повиши поне 5 пъти лихвените проценти за ипотечните кредити в евро.До последно те изтискват и накрая все едно нищо не си плащал, защото плащаш лихва, а не толкова част от главницита.И си мисля, че е крайно време да се предприеме нещо от страна на гражданите-клиенти на тази банка.Въвеждат програма уж , която да е в помощ на хората изпаднали в трудно положение в суматохата на икономическата криза, а гледат да те ограбят, да им плащаш високите лихвени проценти-иде ми да я Запаля тази банка, така както направиха гърците-ТОВА ТРЯБВА ДА СПРЕ -СПРЕТЕ ДА ОГРАБВАТЕ КЛИЕНТИТЕ СИ С УБИЙСТВЕНО ВИСОКИТЕ СИ ПРОЦЕНТИ!

 138. Във връзка с бизнес кредит на равни анюитетни вноски. Лихвите на банката са започнали да вървят нагоре от м. IX. Отново покачване м. XI и отново м. XII. Човек незнае колко му е месечната вноска. Никой не те уведомява и ако не попиташ и не захраниш значително повече, рискуваш да изпаднеш в просрочие. В края на годината си направих преизчисляване на задължението. Оказа се, че освен увеличаването на мес. вноска заради лихвата, са започнали да намаляват и главницата по погасителен план. Т. е., ако съгл. погасителен план главницата би трябвало да ти е останала 10 000 лв., то реално имаш задължение по главница 12 000 лв. Какво е това чудо. Плащаш, плащаш, а главницата вообще не пада. Редно е като се увеличи мес. вноска да се дължи на по-висока лихва, а не да ти намалят и без това малката главница. Това не е банка, а заложна къща.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: